Tudomány

2012.04.13. 12:56

Növeli a diabétesz kockázatát egy kozmetikumokban és műanyagokban lévő anyag

A műanyagokban és kozmetikumokban is megtalálható ftalátok magasabb vérszintje idősebb korban összefüggésben lehet a cukorbetegség nagyobb kockázatával - állapították meg svéd kutatók.

MTI

Az Uppsalai Egyetem munkatársai mintegy ezer, 70 évnél idősebb embert vontak be tanulmányukba, amelynek eredményét a Diabetes Care című szakfolyóiratban ismertették.

A vizsgálatban mérték a résztvevők vérmintáiban a ftalátok lebomlásakor keletkező toxinok koncentrációját. Úgy találták, hogy a kémiai bomlástermékek szintjének már kis mértékű emelkedése is megduplázta a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.

A ftalátokat műanyagok lágyítására használja az ipar, de olyan kozmetikumokban is előfordulhat, mint az önbarnítók, a parfümök vagy a hajlakkok.

"Bár további tanulmányokban szükség van eredményeink megerősítésére, mindenképpen alátámasztják azt a hipotézist, hogy a környezetünkben lévő bizonyos vegyületek hozzájárulhatnak a cukorbetegség kialakulásához" - magyarázta a The Daily Telegraph című brit napilapnak (www.telegraph.co.uk) Monica Lind kutatásvezető.

Mint hozzátette: korábbi kutatásaik a ftalátok más egészségügyi kockázataira, például az elhízás nagyobb esélyére is utaltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!