Tudomány

2015.09.28. 07:58

Egy kanizsai feltaláló 3 D-s, hordozható minimozit készített

Nagykanizsa - Gráner József feltaláló tudomása szerint az országban, de még a világon sincs olyan, három dimenziós élményt nyújtó, hordozható minimozi, amit ő tervezett és gyártott. Ami pedig a legfőbb különlegessége, hogy a 3 dimenziós hatást két nagyképernyős okos telefon segítségével éri el.

Horváth-Balogh Attila

A feltaláló eddig a Batthyány Lajos Gimnáziumban helyezett ki két darab minimozit, melyek nagyon népszerűek a diákok körében. Annál is inkább, mert a megnézhető filmek egy része kapcsolódik a tananyaghoz.

Gráner József (jobbról) a minimozi működését magyarázza a batthyányis diákoknak: Németh Balázsnak, Lakatos Liliánának, Pap Kornélnak és Tóth Zsófiának. Az általa kifejlesztett minimozik készülékenként 14-14 darab 3 dimenziós filmet tartalmaznak (Fotó: Szakony Attila)

- Most már több éve foglalkozom 3 dimenziós filmek készítésével, ami úgy kezdődött, hogy képeket vittem a Planetáriumba, és bementem egyszer a kupolába - idézte fel a kezdeteket. - Azelőtt nem jártam ott, és csodálkozva láttam, hogy kis fehér pöttyöket vetítettek a kupolára, hogy ez ilyen csillag, az meg olyan csillag. Engem ez a látvány nem hatott meg, nem lettem libabőrös attól a pár fehér pöttytől, s felajánlottam nekik, hogy készítek nekik 3 dimenziós, kivetíthető animációt. Az volt a válasz, hogy csináljam meg, ha jó lesz, foglalkoznak vele. Azóta 4 filmemet megvették már és folyamatosan vetítik...

Gráner József azt mondta: a 3 dimenziós hordozható minimozi ötletét az adta, hogy ez a fajta technológia nem mindenki számára elérhető, s bármilyen furcsa, vannak, akik soha nem részesültek ilyen élményben, azt sem tudják, milyen 3 D-ben nézni egy filmet. Hát hol máshol lehetne jobban népszerűsíteni ezt a technológiát, ha nem iskolákban?! Az első helyszín a gimnázium.

- Egy készülékben 14 darab, részben a tananyaghoz kapcsolódó film (Hazánk 3D-ben, A csodálatos Univerzum, A természet csodái, Állatok közelről) nézhető - árulta el a szakember.-_ A 3 D-s hatást nem a megszokott módon, szemüveggel  érem el, hanem két, Full HD-felbontású, érintőképernyős okos telefonnal. Ezeket egymás mellé helyezve beépítettem egy saválló acélból készült portálba, s a két képernyőn párhuzamosan fut ugyanaz a film, viszont más-más géphelyzetből készült képekkel. Két lencsés keresőn keresztül kísérhetjük figyelemmel a képkockákat, és tulajdonképpen a saját szemünk állítja elő a 3 dimenziós hatást, ezt hívják sztereoszkóp-nak.

Balogh László, a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója úgy véli: a 3D-s minimozi nem egyszerűen különlegesség, hanem egy XXI. századi pedagógiai attrakció, melyre büszke lehet Nagykanizsa - hiszen lehet, hogy innét indul el hódító útjára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!