Tudomány

2012.02.21. 10:47

Mégsem eredendően ''rossz'' az ember?

Vancouver - A biológiai kutatások egyre inkább megváltoztatják azt a képet, amely szerint az ember eredendően versengő, agresszív és kegyetlen - közölte a főemlősök viselkedésének egyik vezető kutatója egy jelentős tudományos konferencián tartott előadásában.

MTI/AFP

"Az embernek igen sok társas vonása van" - hangsúlyozta Frans de Waal, az atlantai Emory Egyetem biológusa az Amerikai Tudományfejlesztő Társaság (American Association for Advancement of Science, AAAS) éves konferenciáján.

De Waal szerint a fejlettebb emlős állatokkal - főemlősökkel, elefántokkal vagy egerekkel - végzett új kutatások azt mutatják, hogy biológiai alapjuk van az olyan típusú viselkedéseknek, mint az együttműködés. Előadásában a biológus - aki egyúttal Az empátia kora: a természet leckéi egy kedvesebb társadalomért című könyv szerzője - emlékeztetett arra, hogy egészen 12 évvel ezelőttig általános nézet volt a tudósok körében, hogy az ember alapvetően "rossz", csak egy vékonyka erkölcsös felszínt öltött magára.

"Az embergyerek azonban, ahogyan a legtöbb magasabb rendű állat is, morális lény tudományos értelemben, mert együtt kell működnie a többiekkel, hogy lemásolja és továbbadja génjeit" - tette hozzá.

De Waal úgy véli, hogy a kutatások megcáfolták azt a 19. század, elsősorban Thomas Henry Huxley érvei óta elterjedt nézetet, hogy az erkölcs nincs jelen a természetben, illetve a morált csak az ember hozta létre.

Téves az a feltételezés is, hogy Charles Darwin, az evolúció atyja támogatta ezt a nézetet - mondta de Waal. - Darwin sokkal okosabb volt, mint legtöbb követője.

A holland etológus videókat mutatott közönségének, amelyekben például egy majom láthatóan drámai érzelmeken megy keresztül, miután nem kapta meg ugyanazt a kezelést, mint majomtársa, illetve patkányok inkább lemondanak csemegéjükről, csak hogy segítsenek társuknak kiszabadulni egy csapdából. Szerinte ezek a kutatások alátámasztják, hogy az állatok természetüknél fogva hajlandóságot mutatnak olyan társas viselkedésekre, mint a "kölcsönösség, a korrektség, az empátia és a vigasz".

"Az emberi moralitás elképzelhetetlen beleérzés nélkül" - vélekedett de Waal, aki hozzátette, hogy a moralitás az emberek kis csoportjaiban fejlődött ki, ezért nagy kihívást jelen az emberi faj számára, hogy ezt a rendszert a teljes, globalizált világra alkalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!