Phjongcshang 2018

2017.12.20. 16:01

Továbbra is marad az Orosz Paralimpiai Bizottság felfüggesztése

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) továbbra is fenntartja orosz tagszervezete, a PKR felfüggesztését, míg az orosz sportolók phjongcshangi téli paralimpiai indulásáról januárban határoz.

A szervezet szerdai közleménye tudatta, nyitva hagyták a lehetőséget, hogy a bizonyítottan tiszta orosz paralimpikonok – a hagyományos téli olimpián induló társaikhoz hasonlóan – függetlenként, olimpiai zászló alatt ott lehessenek a dél-koreai eseményen.

Megjegyzik, a mostani döntés értelmében négy sportágban – alpesi sí, sílövészet, sífutás, hódeszka – az orosz versenyzők elindulhatnak a kvalifikációs sorozatokban, így kivívhatják a részvételt a márciusi seregszemlén.

Az orosz sportolók ezt megelőzően nem vehettek részt a tavalyi riói nyári paralimpián, majd 2017 augusztusának végén a 2018-as phjongcshangi téli paralimpiáról is kizárta őket az IPC az Oroszországban tapasztalt, központilag irányított doppingolásra hivatkozva.

A tavaly decemberben nyilvánosságra hozott második McLaren-jelentés – a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor által

vezetett független bizottság összegzése – szerint több mint ezer orosz sportoló, nyári és téli olimpikon, valamint paralimpikon vált érintetté az állami szinten támogatott doppingolásban.

A phjongcshangi paralimpiát március 8. és 18. között rendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában