Tótszerdahely

2016.08.06. 18:35

Tizenhat éves szép zalai hagyomány

TÓTSZERDAHELY Immár 16. alkalommal rendeztek tegnap a Mura-menti horvát ajkú településen rétesfesztivált. A rendezvényre az anyaországból is érkeztek résztvevők, így például Donja Dubravából, Goricanból. Utóbbi települést képviselte Kidemet Ivka és Katarina Beti.

Horváth-Balogh Attila

- Tökös és túrós-hajdinás rétest sütünk - hallottuk Kidemet Ivkától. - Ezek a hagyományos horvát ízek, reméljük, a vendégek szeretni fogják az inkább sós, mint édes ízeket is.

Kidemet Ivka és Katarina Betti Goricanból, Muracsányból érkezett a tótszerdahelyi fesztiválra
Fotó: Gergely Szilárd

A néni azt is elárulta: a fiatalok már náluk sem házi nyújtott tésztát használnak a réteshez, hanem a száraz bolti réteslapokat, de azokkal szerinte már nem lehet visszaadni azt a régi ízvilágot, amit ők még gyerekként megszerettek.

A rétessütőversenyre egyébként 8 csapat nevezett, a finomságokat a Prikryl József Venesz-díjas mesterszakács elnökölte zsűri értékelte. A fesztiválon Tislér István polgármester elismeréseket is átadott. A falu díszpolgára Smiljani Zrilić, a Zadari Egyetem dékánja lett, a helyiek közül pedig elismerést kapott Markán László, Takács István és Proszenyák István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!