Tótszerdahely

2016.08.24. 15:39

Őriznék az identitásukat - A gyerekekben látják a megmaradás zálogát a Mura menti horvátok

Tótszerdahely – Tavasz óta új vezető áll a Stipan Blažetin Horvát Művelődési Intézet élén: Matoláné Proszenyák Hajnalka, aki mára feltérképezte az adottságokat és lehetőségeket.

Horváth-Balogh Attila

Ehhez igazodva igyekszik kivitelezni vezetői pályázatát – de természetesen, már a kinevezése óta eltelt időszakban is sikerült számos rendezvényt megvalósítani.

– Az ELTE bölcsészkarán végeztem 1999-ben, horvát irodalom szakos középiskolai tanár vagyok – bocsátotta előre Matoláné Proszenyák Hajnalka. – A diploma kézhezvétele után hosszú ideig egy horvát-magyar tulajdonú vegyesvállalatnál dolgoztam nagyon sokáig a határon. Családi okok miatt kellett visszajönnöm Tótszerdahelyre. Tavaly augusztusban váltottam, otthon fordítottam, illetve bírósági tolmács vagyok Horvátországban. Április elseje óta pedig ennek az intézetnek az élén állok, nagyon örülök, hogy én nyertem meg a pályázatot.

Képünkön Matoláné Proszenyák Hajnalka (jobbról) az intézet munkatársával, Székelyné Reicher Tímeával egyeztet

A vezető előrebocsátotta: legfontosabb céljuk, hogy összefogják a Mura mentén élő horvátokat, ez már az intézet tavalyi megalakulása óta zajlik. Horvát néptáncoktatás folyik külsős oktatók segítségével a régió nemzetiségi óvodáiban, illetve a letenyei és egy nagykanizsai óvodában. Horvátországból hoztak anyanyelvű néptáncoktatókat is, Murakeresztúrra pedig egy tamburaoktató járt át az anyaországból. A következő tanév órái előkészítés alatt állnak, szeretnének egy úgynevezett mentort is hívni a Murán túlról, aki hozzásegítheti a gyerekeket és a fiatalabb korosztályt a Mura térségi dialektus minél tökéletesebb elsajátításához. Matoláné Proszenyák Hajnalka szerint a megmaradás kulcsa, ha a fiatal nemzedékbe korán beleplántálják a horvát identitást, ugyanis nő a vegyesházasságok száma.

– Terveink között szerepel a horvát nyelvtanfolyamok folytatása, illetve van egy olyan elképzelésünk is, hogy segítsünk a horvát-magyar együttműködések kialakításában, akár horvát és magyar iratok, szövegek fordításával – folytatta a szakember. – Szeptember 2. és 4. között részt veszünk az országos horvát önkormányzat által a Mura-régióba szervezett kerékpártúra lebonyolításában. Tavasszal tervezünk egy fórumot is a horvát tengerparton ingatlanokkal rendelkezők számára a horvátországi gazdasági-jogi változásokról. Most ősszel pedig a helyi horvát önkormányzattal megrendezzük a hagyományos irodalmi napokat, melynek keretében nem csak névadónk születésének és halálának dupla jubileumát, hanem az intézet egy éves születésnapját is megünnepeljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!