Tótszerdahely

2016.05.30. 14:16

Horvát adók nélkül

Tótszerdahely – A kábeltelevízió-szolgáltató kivette az előfizetői csomagból a horvát tévécsatornákat, amit a Mura mentén élő horvát ajkú emberek sérelmeznek.

Horváth-Balogh Attila

A problémára Vargovics Józsefné, a megyei horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke hívta fel a figyelmünket, akivel fel is kerestünk egy panaszos családot.

Vargovics Józsefné, valamint Gulyás József és felesége a tévé előtt. A horvát adások helyén más csatornák mennek most Fotó: Szakony Attila

– Húsvét előtt a szolgáltató kérésére új csomagot kellett választanunk. Megkérdeztük, melyikben lesznek a horvát csatornák, akkor azt mondták, hogy a középsőben, ezért azt kértük – hallottuk már Gulyás Józseftől Tótszerdahelyen. – Megtörtént a váltás, de ezek a tévéadók nem voltak a csomagban – folytatta Gulyás József. – Azóta hetente biztosan felhívtam őket, az után érdeklődve, hogy végre mikor kerülnek vissza a nekünk fontos horvát tévécsatornák, s mindig azt a választ kaptam, hogy majd a jövő héten. Azóta eltelt pár hét, de még mindig nem történt semmi. Nekünk, Mura menti horvátoknak – és különösen a fiataloknak – azonban fontos lenne, hogy anyanyelvünkön nézhessünk műsorokat.

Vargovics Józsefné a témához hozzászólva jelezte: véleménye szerint minimális igényük ez a horvát határ mellett élőknek.

– Bízom benne, hogy lesz megoldás, ami korrigálja majd ezt a szerencsétlen helyzetet – szögezte le.

Az üggyel kapcsolatosan a helyi Blazsetin István Horvát Önkormányzat is eljuttatta lapunkhoz állásfoglalását. Ebben azt írták: a falubeliek szerintük joggal nehezményezték, hogy a megszokott csatornakiosztásban törés következett be; sok új csatorna került ugyan a kínálatba, de kimaradtak a számukra oly fontos horvát adók. Igaz, hogy a horvát adók az új televíziókészülékekkel már digitális rendszerben foghatók, de nem mindenki szánja rá magát a cserére, mivel annak anyagi vonzata van. Ezért is várják sokan, hogy a szolgáltató tegye be a kínálatába a horvát televízió megszokott csatornáit is – írták levelükben. Megkeresésünkre a szolgáltató, a Gelka Hírtech Kft. ügyvezetője, Szakáll Miklós azt válaszolta: teljesen új struktúrájú műsorszerkezet bevezetésére került sor, melynek következtében az eddigi szolgáltatáshoz képest nagyságrendekkel bővült a választék. Azonban a régi technikával nem tudtak már digitális és úgynevezett HD-műsorokat szolgáltatni, ám a rendszerbe állított új technológiának köszönhetően immáron a kisebb településeken is biztosítani tudják a nagyvárosok megszokott műsorszerkezetét és minőségét. Viszont az is igaz, hogy a HRT1, HRT2, RTL Televizija műsorok műszaki okok miatt megszűntek. Törekvésük az, hogy analóg módon újra szolgáltatni tudják a HRT1-et, digitálisan pedig HRT1, HRT2, RTL Televizija, és Nova TV csatornákat. Azt azonban sajnos, legnagyobb jóindulatuk ellenére sem tudják pontosan megmondani, hogy mikor kerülnek be ezek a műsorok újra a csomagba – de fel fognak, a próbaüzem már zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!