Tótszerdahely

2015.12.29. 13:01

Élhető és életképes régiót

Tótszerdahely – Újabb tagokkal bővült a horvát-magyar viszonylatban elsőként a térségben létrehozott EGTC-társulás, melynek csupán egyik, de legfontosabb célja, hogy megépüljön a murakeresztúri közúti híd Horvátország felé.

Horváth-Balogh Attila

Tislér István polgármester, a tótszerdahelyi székhelyű határon átnyúló gazdasági övezet társelnöke elöljáróban elmondta, 11 magyar- és 5 horvátországi település hozta létre a társulást a Mura mentén tavasszal.

– Az EGTC mozaikszó, az European Grouping for Territorial Cooperation rövidítése, mely egy nonprofit együttműködést, európai területfejlesztési társulást jelöl. Ez két, vagy több állam önkormányzatai, helyi, regionális szereplői között jön létre sikeres európai uniós projektek megvalósítása érdekében – bocsátotta előre Tislér István. – Magyar oldalról Tótszerdahely, Tótszentmárton, Fityeház, Szepetnek, Molnári, Semjénháza, Eszteregnye, Rigyác, Petrivente és Valkonya részvételével, Horvátországból pedig Donja Dubrava, Donji Vidovec, Kotoriba, Gorican és Donji Kraljevec településekkel született meg az együttműködés, ami magyar részről körülbelül 10, horvát részről pedig 14-15 ezer főnyi lakosságot jelent. Az együttműködéshez azóta csatlakozott Légrád és Sveta Marija, s úgy tudom, Orehovica is meghozta már a döntést a kapcsolódásról. Így gyakorlatilag a prelogi járást sikerült belevennünk a társulásba, illetve Kapronca megyéből még Légrádot. Magyar oldalról pedig Bázakerettye és Kerkaszentkirály jelezte a csatlakozási szándékát.

Tislér István a horvát-magyar összefogás első, alakuló üléséről készült képeket, híradásokat mutatja. Abban bíznak, hogy az együttgondolkodás nagyot lendít a térségen Fotó: Szakony Attila

S hogy melyek a társulás törekvései?

Elsősorban a turizmus (túraösvények, kerékpárutak, lovasútvonalak kialakítása) és a gazdasági (elsősorban munkahelyteremtő beruházások létrehozása), kulturális együttműködések (például közös fesztiválok szervezése, lebonyolítása) fejlesztését, hasonló témájú uniós projektek megvalósítását, illetve egy működőképes régió megteremtését tűzték ki célul. Az erről szóló stratégiai terv most készül. Tislér István mindezen túl azonban a legfontosabbnak a murakeresztúri közúti híd több éve húzódó megépítését nevezte.

– Ez nagyon sokat jelentene számunkra, hiszen a közúti híd kapcsolná össze szervesen a két szomszédos térséget – jelentette ki a társelnök, aki jelezte, hogy a társulás igazgató-elnöki tisztségét Mario Moharic, Gorican polgármestere, országgyűlési képviselő látja el, amíg az ehhez kapcsolódó pályázaton nem találnak erre alkalmas személyt. – Sokkal közelebb kerülne egymáshoz és könnyebben megközelíthető lenne a közvetlen összeköttetés révén például Murakeresztúr és Kotoriba, de Kapronca és Nagykanizsa is – mindössze 37-38 kilométer lenne a két megyei jogú város között. Ez fontos szempont, mert be kell látnunk, hogy a két nagyobb település nélkül a térségben jelentős gazdaságfejlesztést nem lehet végrehajtani.

Tislér István végül hozzátette: a társulásba szeretnék a későbbiekben bevonni Szlovéniát, azon belül Lendvát és az ottani kistérséget is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!