Tormafölde

2017.01.23. 16:57

Tervek és célok Tormaföldén

Tormafölde – A település szakrális célú, műemlék jellegű épületeinek felújítását, valamint a temető rendbe tételét tervezte el az önkormányzat. Ennek keretében több munkálat is történt az elmúlt időszakban.

Korosa Titanilla

Tavaly megújult az imaház és környezete. A felújításra az egyházközség pályázott, de az önkormányzat is hozzátett a költségekhez. A mintegy 8 millió forintos beruházás keretében külső felújítás történt és kialakítottak egy világháborús emlékparkot is benne a kopjafákkal.

– Ebben a parkban a tormaföldi hősök emlékét őrizzük, míg a kislakosi falurészben az onnan származó hősökét – tájékoztatott Hajdu László polgármester.



– A kislakosi temetőben is történtek munkálatok, megújult a ravatalozó, előtte helyeztük el az új kopjafákat. Továbbá kivágtuk a tujákat és kicseréltük a kerítést, padokat helyzetünk ki, valamint két új kovácsoltvas temetőkapu áll a régiek helyén. Összességében közel 7 millió forintos a beruházás. Ide tartozik még a kislakosi településrészben a harangláb és a kőkereszt felújítása, amire szintén az elmúlt évben került sor. Idén pedig a tormaföldi temetőben álló kereszt felújítását is megvalósítjuk.

A polgármester arról is beszélt, régi adósságuk, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek a nevezetes ünnepek, megemlékezések megtartására. Ennek jegyében tavaly március 15-én emléktáblát avattak, nemrég a II. világháború áldozataira emlékeztek a doni katasztrófa emléknapján, és további terveik közt szerepel, hogy október 23-án is ünnepséget tartsanak.



Az egyéb tervek közt elmondta: a nemrég vásárolt utánfutónak kocsibeállót alakítanak ki az önkormányzati hivatal mögött, illetve a buszmegállók felújítására is különítettek el pénzt. A közmunkaprogram keretében gesztenyeliget kialakítását tervezik kapcsolódva a hagyományos őszi gesztenyefesztiválhoz, illetve a rendezvény helyszínéül szolgáló kultúrházat és annak környékét is rendbe kívánják tenni, nem feledkezve el az új kemence villamosításáról sem. A fent említett fesztivál mellett terveznek még idősek napját, falunapot, valamint elszármazottak találkozóját is ebben az évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!