Top 100

2016.11.15. 11:54

Tapasztalat, elhivatottság, szaktudás

Főként olaj- és gázipari szervizszolgáltatásokkal foglalkozik a lovászi székhelyű Oiltech Kft. 1994-ben 100%-os MOL tulajdonú vállalatként alakult meg az Oiltech Kft., majd az 1997-es privatizáció sorát követően az ezredfordulóra ért el olyan szakmai elismertséget a piacon, hogy a külföldi és hazai olajipari befektetők egyik jelentős gyártó-kivitelező partnere és mintegy százfős szakembergárda munkaadója lett. A cég életét a rugalmasság, az átalakulás és a gazdasági viszonyokhoz való alkalmazkodás jellemzi.

Korosa Titanilla

- Olaj- és gáztermelési technológiák gyártására és kivitelezésére szakosodtunk, de kapunk megrendeléseket energiaipari, vegyipari, feldolgozóipari és gyógyszeripari vállalatoktól is – mutatta be a céget ifj. Ferecskó Zoltán ügyvezető. – Kis- és nagynyomású berendezéseket, nyomástartó edényeket gyártunk, és különböző csővezetéki rendszereket építünk, valamint az ezekhez szükséges szerelvényeket, gyakran egyedi méretezéssel, a megrendelő igényei szerint. Emellett komplett, kulcsrakész zöldmezős létesítmények megvalósítását is vállaljuk a terep előkészítésétől a berendezések legyártásán keresztül az összeszerelésig, a hatósági elvárásoknak megfelelő átadásig.

Ferecskó András, Ferecskó Zoltán és ifj. Ferecskó Zoltán: Jó gyökerekre épül a szakembergárda, de kell az utánpótlás. Bekapcsolódtunk a szakképzésbe is, hegesztők és korábban lakatosok is tanultak nálunk, ezen felül saját mérnökeinket is képezzük. (Fotó: Korosa Titanilla)

Az első időszakban a cég fontos partnere a Mol volt, majd a korábbi anyacég általi átszervezés változásokat hozott, az Oiltechnek is külső piacokat kellett keresnie.

- Részt vettünk a lakossági gázellátás kiépítésében, valamint az országban megjelenő külföldi olajtermeléssel foglalkozó cégeknek nyújtottunk szervizszolgáltatást. Mi végeztük 2005-ben egy amerikai cég részére a törökkoppányi mező termelésbe állítását, de több külföldi megbízásunk is volt, Jemenben két termelő üzemet hoztunk létre, de szállítottunk Tunéziába és Pakisztánba is.

Ifj. Ferecskó Zoltán hozzátette: az alacsony olajárak miatt az ilyen jellegű munkák jelentősen csökkentek, most az Oiltech szakmai kompetenciáit más rokonszakmákban, főként a vegyiparban igyekeznek értékesíteni.

- Munkánk fő gerincet a kivitelezés adja, az egyedi berendezések gyártásához tapasztalt elhivatott és jó szaktudású mérnökökre van szükség – folytatta. – Jó gyökerekre épül a szakembergárda, de kell az utánpótlás. Bekapcsolódtunk a szakképzésbe is, hegesztők és korábban lakatosok is tanultak nálunk, ezen felül saját mérnökeinket is képezzük.

Az Oiltech-nél a cégvezetés apáról fiúra száll.

- Hosszú időt töltöttem el az olajiparban, majd megalakult az Oiltech – mondta Ferecskó Zoltán, aki céges feladatok mellett közreműködik a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara lenti térségi munkájában is. – Szerettem volna, hogy a fiaim – Zoltán és András – itt helyezkedjenek el, és együtt vigyük a céget, mindenki a saját területét, így van kinek átadni a stafétát. Én már egyre kisebb mértékben veszek részt a feladatokban.

- Alapvetően is gépész orientáltságú vagyok, ami nagy előny itt – folytatta ifj. Ferecskó Zoltán. – Végigjártam a ranglétrát és nagy lehetőségnek tekintem, hogy itt dolgozhatok. Ez a munka szerteágazó tudást igényel és napi kihívásokat ad. A közös munka során persze meg kellett tanulni kezelni egymás stílusát, habitusát, de jól tudunk együtt dolgozni.

A másik fiú András a termelésben a nyomástartó berendezések gyártását irányíja, ehhez is sokat jelentett az apjától átvett tapasztalat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!