Top 100

2016.11.15. 12:35

Gyógyítás és vendéglátás

A zalakarosi Virág családról két dolog biztos beugrik az embereknek. Az egyik az állatok professzionális gyógyítása, a másik a szíves vendéglátás. A hotel illetve a rendelő irányításában ma már a fiatalok is aktív szerepet vállalnak.

Pásztor András

Virág Ernő még 1990-ben, az országban elsőként nyitott magán állatkórházat és patikát Garaboncon. Az állatorvos ekkor még egyedül rendelt, operált, ám titkon remélte, hogy fia, Zsolt kitart gyerekkori álma mellett és követni fogja a pályán.

– Öt évvel ezelőtt, mikor a fiam megszerezte az állatorvosi diplomáját, a kezébe nyomtam az állatkórház és a patika kulcsát – mesélte Virág Ernő, aki hozzátette: a közös munka során arra törekedett, hogy átadja fiának azt a több évtizedes szakmai tapasztalatot, amivel rendelkezett. – Zsolt „jó tanulónak” bizonyult, megfogadta tanácsaimat, ugyanakkor számos újítást is bevezetett, már csak abból adódóan is, hogy ő kifejezetten a kisállatokra specializálódott.– Hamar rá kellett jönnöm, hogy a vállalkozás irányítása nem csak az állatok gyógyításából áll, fontos odafigyelni az úgynevezett papírmunkára is, legyen szó anyagbeszerzésről, a gyógyszerek tárolásáról vagy éppen az asszisztens bérének utalásáról – vette át a szót Virág Zsolt állatorvos, aki folyamatosan arra törekszik, hogy modern diagnosztikai és gyógyászati berendezésekkel bővítse a garabonci állategészségügyi központot.

A Virág családban is létezik a generációs különbség, ám a döntéseket közösen hozzák. A szülők elfogadják a fiatalok újszerű látásmódját, míg a fiatalok bíznak a sok évtizedes tapasztalatban (Fotó: Szakony Attila)

Az állatkórház mellett – immár 15 éve – szállodát is üzemeltet a család Zalakaroson

– A mostani épületkomplexumot több lépcsőben alakítottuk ki, nálunk ugyanis alapelv, hogy mindig csak addig nyújtózkodunk, ameddig a takaró ér – fogalmazott Virágné Bálint Mária, aki a vendéglátás miatt a tanári pályát hagyta el.

– A kezdeti lépések után szerettük volna megkülönböztetni magunkat a többi zalakarosi szállodától, ezért 2007-ben létrehoztuk Garaboncon a saját farmunkat, ahonnét teljes egészében képesek lettünk ellátni a szálloda és az étterem vendégeit is. A farm amúgy túlmutat egy modern paraszti gazdaságon, mivel élményhelyszín is: például lovaglásra, hintózásra, kocsikázásra van lehetőség, az érdeklődők betekintést nyerhetnek az élelmiszerek előállítási folyamatába, a gyerekeket kőből készült játszóvár, íjászat, elektromos quadozás és egyéb játékok várják. Történelmi ismereteinket bővíthetjük a jurta parkban és a várban a magyar királyok arcképcsarnokának megtekintésével. Visszatérve a szállodához, Virágné Bálint Máriának komoly segítsége is van, menye, Virágné Németh Eszter aki a jogi diplomája mellé idegenforgalmi diplomát is szerzett, hogy szakszerűen kapcsolódhasson be a szállodavezetésbe.

– Az anyósom szinte a pótanyám, s noha adódnak generációs különbségek köztünk, a szakmai döntésekben remek az együttműködés – fogalmazott az ifjú anyuka, aki szerint a családban mindenki nyitott az újításokra, ugyanakkor a jól működő, bevált dolgokon nem változtatnak.

A karosi Virág-család szerint ilyen jól működő, bevált és előnyöket biztosító együttműködés a kamarai tagság is.

– Jómagam a kamara zalakarosi térségi elnöke vagyok, így aztán pontosan tudom, hogy milyen fontos a vállalkozók számára a közös fellépés egy-egy ügy kapcsán – mondta Virág Ernő – arról már nem is beszélve, hogy a kamarai tagság óriási kapcsolati tőkét is jelent, ami a mai világban az egyik legfontosabb.

– A kamarai tagság egyéb előnyökkel is jár számunkra, örömteli például, hogy első kézből kaphatunk információkat a jogszabályi változásokról, a pályázati lehetőségekről, és aktuális szakmai képzéseket is szerveznek – vélekedett Virágné Bálint Mária, aki szerint az ő családjuk remek példa lehet arra, hogyan lehet szülőről gyerekre átörökíteni a vállalkozásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!