Top 100

2016.11.15. 09:59

Csak annyit ígérnek, amennyit teljesíteni tudnak

Igazi családi vállalkozásként indult, mára azonban egy csaknem félszáz embernek munkát és kenyeret adó céggé nőtte ki magát a Szmodics és Társa Bt. A siker titka Szmodics Zoltán ügyvezető szerint a szakértelem és az emberközpontúság harmonikus egysége.

Horváth-Balogh Attila

Fontos ezt hangsúlyozni, hiszen a közvélekedés szerint ezeknek az értékeknek (főleg az emberközpontúságnak) nincs helye az üzleti világban. A nemespátrói székhelyű vállalkozás a példa arra, hogy másként is lehet.

- Vállalkozásunk 1991-ben alakult, éppen idén ünnepeljük a fennállásunk 25. évfordulóját – bocsátotta előre Szmodics Zoltán. – A kezdetek kezdetén mezőgazdasági szolgáltatással foglalkoztunk, a céget Eszterrel, a nejemmel alapítottuk. A mezőgazdasági szolgáltatói profil az évek alatt kiskereskedelemmel, bolti kereskedelemmel bővült, majd még később bekapcsoltuk a struktúrába az üzemanyag-, illetve ahhoz kapcsolódóan az autóalkatrész-, kenőanyag-forgalmazást is. E termékek beszerzése kapcsán merült fel, mi lenne, ha esetleg az árukat mi magunk szállítanánk, ne másnak fizessünk érte, ha lehet, miért ne maradhatna ez a pénz nálunk, a mi vállalkozásnál? Megvettük az első teherautónkat, darabáruval indultunk, és mára a szállítmányozáson belül az ömlesztett gabonafuvarozás a fő profilunk. Vállalkozásunk székhelye a lakóhelyünk, pontosabban az otthonunk maradt: Nemespátró, a festői szépségű kis dél-zalai falu. A profilváltás mellett azért apró szegmensként máig létezik a kezdetben elindított mezőgazdasági tevékenység is: ahogy az Nemespátró térségében régóta hagyomány, családi örökségként karácsonyfa-termeléssel is foglalkozunk.

Szmodics Zoltán (balról): – A megbízóinkhoz sem úgy kerültünk, hogy mindenkire rálicitáltunk, hanem hallottak rólunk, tettek egy próbát velünk és minket választottak, majd mellettünk maradtak (Fotó: Gergely Szilárd)

Szmodics Zoltán elárulta: tevékenységi körük kiskereskedelmi ágában üzemanyag-töltőállomásokat is működnek Somogyban és Zalában egyaránt. Zoltán és felesége vallását gyakorló hívő (a férfi több, mint 10 éve a nemespátrói evangélikus gyülekezet presbitere), s ez a szilárd értékrend nem csak saját, példaadó életvitelükben jelenik meg, hanem abban is, ahogy a vállalkozást vezetik, üzletfeleiket, partnereiket szolgálják ki és hogy milyen szellemiséget várnak el dolgozóiktól.

- Munkatársaimat ugyanis arra biztatom, vevőinkben ne csak az üzleti lehetőséget lássák, hanem legyen hozzájuk egy-egy jó szavuk is, hogy később jó szívvel térjenek hozzánk vissza, ha lehet úgy mondani, régi ismerősként – tette hozzá Szmodics Zoltán. – Hogy miért így gondolkodunk a világról és benne az emberekről? Mert szüleink példája nyomán az a kép alakult ki bennünk, hogy a mi vidékünkön csak tanulás és munka révén lehet megélhetést teremteni. Illetve hogy a korrektség, a másik tisztelete az, ami hosszú távon üdvözítő, az üzleti életben pedig kifizetődő. Ez, a múltból fakadó szemlélet jellemző a vállalkozásunkra, erre építjük magunk, gyermekeink, valamint munkatársaink jövőjét. Lehet, hogy ez a mentalitás a mában nem jelent oly mértékű pénzben kifejezhető jövedelmezőséget, mint ha azt az elvet vallanánk mi is, hogy a barátság, a szeretet és az üzlet egymással nem összeegyeztethető fogalmak, de ennek ellenére hiszem azt, hogy az ember embernek farkasa gondolkodás nem visz előre. A megbízóinkhoz sem úgy kerültünk, hogy mindenkire rálicitáltunk, hanem hallottak rólunk, tettek egy próbát velünk és minket választottak, majd mellettünk maradtak. Valahogy értékelik azt, hogy soha nem ígérünk többet, mint amit teljesíteni tudunk – szögezte le.

Szmodics Zoltán életének egyik nagy élménye volt, hogy ellátogathatott a Volvo göteborgi gyárába is fiával, Ádámmal. Itt meggyőződhetett arról: a márka általuk is használt autói a legnagyobb precizitással készülnek

Valamennyi munkavállalójuk egyformán fontos a számukra, ezért a világ legbiztonságosabb kamionjait vásárolták meg a flottába.

- Szinte már a kezdetek óta Volvo kamionokkal dolgozunk, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a világ legbiztonságosabb teherautói. Rengeteg töréstesztnek vetették alá ezeket az autókat, és az eredményekhez igazítva mindig újítottak, erősítettek a kabinokon a konstruktőrök, illetve újabb és újabb biztonsági berendezéseket kísérleteztek ki és építettek be a mérnökök. Nem kérdés, hogy a legnagyobb érték az emberi élet, a sofőrjeink élete, ezért még ha drágább is ez a típus, mint a többi, úgy gondoljuk, meg kell adnunk minden kollégának az esélyt a túlélésre, ha ne adj' isten bekövetkezik egy baleset.

Szmodics Zoltán egyébként járt is a Volvo göteborgi gyárában és amit ott látott, az még jobban meggyőzte arról, amit már korábban is gondolt a márkáról.

Végül arról is beszélt: a szállítmányozás, a logisztika szempontjából Nagykanizsa különleges adottságokkal rendelkezik, hiszen Magyarország tengeri kapuja. Az autópálya közelsége révén pár óra alatt el lehet jutni a fővárosba, Horvátországba, Ausztriába és Szlovéniába is. Ezért nyilvánvaló, hogy a város fontos szerepet tölthet majd be a jövő gazdaságában – azt remélik, vállalkozásuk is profitálhat ebből.

Szmodics és Társa Bt.

A korrektség, a másik tisztelete az, ami hosszú távon üdvözítő, az üzleti életben pedig kifizetődő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!