Top 100

2016.11.15. 12:45

Megbecsülték, és az égiektől is kapott segítséget

Gépalkatrészek gyártásával és fémforgácsolással foglalkozik már évtizedek óta Mazzag Albert. A neves autógyárak beszállítójaként is működő vállalkozásban már jó ideje fia, Zoltán is dolgozik.

Keszey Ágnes

Nyugat-európai autóipari cégek, nehézgépek gyártóinak beszállítója a zalaszentgróti vállalkozás. Többek között autódarukhoz, emelőgépekhez és autógyárak gyártósorára készítenek alkatrészeket magyar cégeken keresztül. Így többek között dolgoztak már a Volkswagen, a Porsche és a Mercedes üzemeinek is. Alkatrészeket gyártottak számukra, és az idei évben is vannak ilyen megrendeléseik. Mazzag Albert egyéni vállalkozóként üzemelteti a céget, már több mint 35 éve.

– 1980-ban lettem önálló kisiparos, akkor még így hívták ezt a tevékenységi formát. Egy családi ház udvarán, egy 24 négyzetméteres műhelyben kezdtem el dolgozni. Már akkor is beszállítóként dolgoztam néhány zalai cégnek. A nyereséget, amit elértem, mind visszaforgattam, és fejlesztettem – idézte fel a kezdeteket a vállalkozó.

Mazzag Zoltán és Mazzag Albert: Dolgoztak már egyebek között a Volkswagen, a Porsche és a Mercedes üzemeinek is (Fotó: Keszey Ágnes)

Az 1990-es évek elején már alkalmazottat is foglalkoztatott, és a termelési volumen növekedésével a dolgozók létszáma is folyamatosan nőtt, ma már 15 embernek biztosít munkát. A tanulók képzésében is részt vesz a gyártóüzem.

– Így tudja az ember megteremteni, hogy folyamatosan olyan szakember-utánpótlása legyen, ami megfelel a cég követelményeinek. A végzettek közül már több mint öten dolgoznak itt. Azt azért el kell mondani, hogy nagyon felhígult a tanulóképzés. Ez a szakma nagyon tudásigényes, sokkal jobb képességű gyerekeknek kellene elsajátítaniuk. Ez be is bizonyosodott az elmúlt években: csak azok tudtak itt gyökeret verni, akik jobb tanulmányi eredménnyel mentek már az általános iskolából erre a képzésre – osztotta meg véleményét Mazzag Albert. A vállalkozó hozzátette: ennek révén ő nem tapasztalja a munkaerőhiányt. A vállalkozás életében további örvendetes történetek is voltak: az ezredforduló több szempontból mérföldkőnek bizonyult.

– Lehetőség nyílt a mostani, 3200 négyzetméter alapterületű telephely megvásárlására, hiszen a családi ház udvarán elértük azt a beépítettséget, amit tovább már nem lehetett fokozni. Tavaly kinőttük a 900 négyzetméternyi alapterületű épületegyüttest, amelyben dolgozunk, s egy közel 300 négyzetméteres bővítést is végrehajtottunk, hogy kulturáltan el tudjuk helyezni gépeinket. 2001 óta dolgozunk ezen a telephelyen, azóta óriásit fejlődött a cég. Előtte a kis műhelyben nem volt lehetőség CNC-gépek beállítására. Mióta itt dolgozunk, szinte minden évben vásároltunk CNC megmunkálóközpontot, esztergát, háromdimenziós mérőgépet, különböző hitelkonstrukciók révén. Jelen pillanatban 13 vezérelt gépünk van – szólt a fejlődésről a cégvezető, aki büszkeséggel mesélt a másfél évtizeddel ezelőtti másik jelentős eseményről is.

– A fiam abban az időben végzett a főiskolán, s azóta együtt dolgozunk. Ez az első munkahelye, már úgy készült az életre, hogy a középiskolában is ehhez kapcsolódó szakon tanult, a főiskolán gépészmérnök, mérnöktanári diplomát szerzett. Hamarosan a cég vezetését is ő fogja átvenni – mesélte Mazzag Albert. Fia, Zoltán készül a feladatra.

– Úgy gondolom, megállni nem lehet, tehát fejlődni és fejleszteni kell. Nem csak a gépek, berendezések bővítésére, korszerűsítésére gondolok, hanem az alkalmazottak és tanulók tudásának fejlesztésére is. Úgy tapasztalom, nagyon nehéz jó szakembert találni. Természetesen tovább kell vinni a cég profilját, követve azt a vonalat, ahogyan most működik. Jelenleg magyar cégeken keresztül érkeznek a megrendelések, idővel lehet, hogy a külföldi gyárakkal közvetlenül is fel kellene venni a kontaktust, természetesen megtartva a magyar kapcsolatokat – szólt a tervekről Mazzag Zoltán.

Édesapja, Mazzag Albert a cég folyamatos fejlődésének egyik okát abban is látja, hogy több társadalmi feladatot is ellátott, s így széleskörű kapcsolatrendszerre tett szert. Dolgozott a KIOSZ helyi társadalmi titkáraként, majd elnöke lett – e pozíciót ma is betölti, s az IPOSZ megyei elnöke és országos elnökségi tagja is volt több mint egy évtizedig. A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alapító tagja, a Kézműves Tagozat munkájában vesz részt, s a kamara Etikai Bizottságának elnökeként is dolgozott.

– Úgy érzem, a szakmai és a társadalmi munkám találkozott – ez pozitívan hatott a vállalkozásra. Több külföldi tanulmányúton, szakmai úton vehettem részt. Olyan emberekkel hozott össze a sors, akik megbecsültek, és az égiektől is kaptam segítséget, hogy ide jutottunk. A munkám során mindig is alapvető szempont a megbízhatóság, a kiváló minőség és a határidők pontos betartása – vallja a cégvezető, azzal a hittel, hogy a stafétát majd átvevő fia is ezen az úton megy tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!