építőipar

2017.11.24. 13:22

Zalakerámia Zrt. megkerülhetetlen résztvevője a magyar építőipari piacnak

Megkerülhetetlen résztvevője a magyar építőipari piacnak a két gyáregységgel, a Zala megyében található tófeji, valamint a romhányi telephellyel rendelkező Zalakerámia Zrt. Piacvezető szerepe nemcsak a gyártott mennyiségben, hanem az elnyert projektek számában is megmutatkozik.

Gyuricza Ferenc

Fodróczy Tamás, a Zalakerámia Zrt. tófeji gyáregységének vezetője

Fotó: Pezzetta Umberto

Mindezt Nyakó László, a Zalakerámia Zrt. projektvezetője nyilatkozta, akit többek között a magyar építőipar jelenlegi helyzetével kapcsolatos véleményéről is kérdeztünk. Nyakó László úgy fogalmazott: a 2008 előtti építőipari helyzetet alapul véve a mostani volumen még mindig elmarad a csúcsévekhez képest, de figyelembe véve, hogy 2008 után milyen mértékben esett vissza az építőipar és azon belül a magánerős beruházások, a magán és társasházak kivitelezése, valamint a kis és középvállalkozások beruházási kedve milyen mélységeket élt meg, a lakáspiacon és a gazdasági szektorban megindult beruházási kedv bíztató és jó előjel a jövőt illetően.

Fodróczy Tamás, a Zalakerámia Zrt. tófeji gyáregységének vezetője
Fotós: Pezzetta Umberto

- Az elmúlt 1-2 évben megindult magánerős és társasházi beruházások a munkaerőhiány és a tavaszi kedvezőtlen időjárási körülmények következtében többhónapos csúszásban vannak, aminek következményeként még jobban összetorlódnak a projektek, ami tovább fokozza a szakemberek hiányát és már a gyártókat is érinti. Már most látszik, hogy a szakemberhiány egy sarkalatos pont, amely, ha nem oldódik meg, akkor egyben gátja is lesz a további beruházásoknak, a határidők betartásának – tette hozzá Nyakó László.

A Zalakerámia Zrt. projektvezetője kérdésünkre azt is elmondta, hogy főként a magánerős beruházások és a társasházi lakások piacán érzékelhető fellendülés az elmúlt évekhez képest, ami nagyrészt a kormányzati intézkedéseknek – például a csok bevezetése, a szektort érintő áfa-kulcs 5 százalékosra történő mérséklése – köszönhető. Emellett a kis- és középvállakozások beruházási kedve is emelkedett a korábbi évekhez képest, amiben szintén nagy szerepe van a gazdasági minisztérium és az MNB finanszírozási és beruházási kedvet segítő programjainak, továbbá az uniós pályázati forrásoknak. Állami szinten főként a sport- és egészségügyi beruházások azok, amik lendítik az építőipart.

A társaságnak fontos újítása volt idén a saját mázatlan greslapok gyártása
Fotós: Pezzetta Umberto

- Projektszinten a Zalakerámia Zrt. egy megkerülhetetlen résztvevője a magyar piacnak – tért rá a cég magyarországi szerepére Nyakó László. – Piacvezető szerepünk nemcsak a gyártott mennyiségben, hanem az elnyert projektek számában is megmutatkozik. Szinte nincs olyan projekt az országban, ahová ne került volna be Zalakerámia termék az elmúlt években. Reményeink szerint ezt tovább fokozza az idén átadott új, romhányi gyáregységünk, melynek köszönhetően tovább bővítettük a szortimentünket, és olyan piacokra is be tudunk lépni, ahol eddig az olasz és lengyel konkurenciák voltak az egyeduralkodók. A 2018-ban megjelenő nagyobb méretű, szebb felületű és élcsiszolt termékeknek köszönhetően tovább kívánunk erősödni a magyar piacon. Szintén fontos újításunk volt az idei évben a saját mázatlan greslapok gyártása, amiben eddig is jó helyzetben volt a Zalakerámia, de a hazai gyártásnak köszönhetően szeretnénk tovább erősödni ezen a téren is.

Folyamatos kihívást jelent számukra a belföldi és külföldi vevői igények kielégítése
Fotós: Pezzetta Umberto

Rakos Zsófia marketingvezető kiemelte, hogy a Zalakerámia Zrt. az egyetlen hazai burkolólapgyártó vállalkozás. Fő tevékenysége a fal- és padlóburkoló lapok, greslapok gyártása, ez két gyáregységben, Tófejen és Romhányban történik. A tevékenységi körükhöz tartozik még a termékeik kül- és belföldi forgalmazása, valamint a saját tulajdonban lévő bányák üzemeltetése. Kevés olyan magyar márka van a hazai piacon, amelyről elmondható, hogy generációk ismerik és kategóriájában fennállása óta piacvezető. A Zalakerámia Zrt. ezekkel az eredményekkel is büszkélkedhet.

- Célközönségünk a termékkategóriának megfelelően 25-55 év között mindenki, a széles kínálatnak köszönhetően minden korosztály megtalálja a neki tetsző terméket – sorolta tovább a marketingvezető. – A termékek tervezésénél kulcsfontosságú szerepet játszik az egyediség, a kreativitásra való törekvés, ahol a színek és formák ötletes variációjával bármilyen hatás elérhető. Ezek után joggal elmondható, hogy mindez a nemzetközi divattrendek hazai képviselőjévé tette a Zalakerámiát. Összességében úgy látjuk, a Zalakerámia termékpalettája bármely projekt-, illetve magánvásárlói igényre tud modern, minőségi és ár-érték arányban megfelelő megoldást javasolni. Termékeink az országban mintegy 600 értékesítési ponton és saját mintabolti hálózatunkban érhetőek el.

Fotós: Pezzetta Umberto
A Zalakerámia Zrt. az egyetlen hazai burkolólapgyártó vállalkozás. Fő tevékenysége a fal- és padlóburkoló lapok, greslapok gyártása
Fotós: Pezzetta Umberto

Rakos Zsófia kitért a fejlesztési tervekre is. Mint mondta, a négy éve elindult digitális dekorálási technológia bevezetésének, valamint a termék iránti fokozódó érdeklődésnek köszönhetően folyamatos kihívást jelent számukra a belföldi és külföldi vevői igények kielégítése. Ennek következtében jelentős kapacitásbővítést hajtottak végre idén. Első ütemben egy 5 milliárd forintos beruházás keretében teljesen új gyártósort építettek fel Romhányban, amit napjaink legmodernebb eszközeivel szereltek fel. Ezt az új gyártósort áprilisban indították el. A következő időszakban a külföldi trendeknek megfelelően nagyobb formátumok gyártását tervezik, jelen esetben a 60x60 és 20x90 centiméteres padlók gyártását. Emellett folyamatosan törekednek az egyre magasabb minőségű és igényes kidolgozású alaplapok és dekorok gyártására, így a jövőben a tófeji gyáregységben is várhatóak fejlesztések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!