építőipar

2017.11.24. 12:58

Stadiontól a vasútállomásig – A ZÁÉV kiemelt nagy projektek megvalósítására készült fel

A tavalyi TOP 100 kiadvány arról tanúskodik, hogy a ZÁÉV Zrt. 2014-ben és 2015-ben is növelte nettó árbevételét, 13,3 milliárd forintról 14,9 milliárd forintra. Ezzel a 2016-os zalai TOP 100 cég között a hatodik helyen szerepelt az építőipari vállalkozás. Hogyan tovább?

Hajdu Péter

A szombathelyi Brenner János Általános Iskola és Gimnázium a ZÁÉV egyik nívódíjas épülete

Fotó: ZÁÉV

Erről Peresztegi Imre, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója adott tájékoztatást, amikor a piacvezető zalai építőipari cég eredményeiről és idei terveiről érdeklődtünk.

Peresztegi Imre vezérigazgató
Fotós: Pezzetta Umberto

– A 2016-os év a magasépítés területén az országos tendenciákat tekintve sem volt kiugró bevételt eredményező esztendő. Nemzetgazdasági szinten tavaly nem növekedett a magasépítés. Ezzel szemben a ZÁÉV forgalma, nem nagymértékben, de pozitív irányba változott, a tavalyi árbevételünk meghaladta a 15 milliárd forintot. Ez elsősorban az építőipari piacon kivívott helyzetünknek köszönhető, ami azt jelenti, hogy a ZÁÉV tavaly is jellemzően olyan projektek megvalósításán dolgozott, amikhez megfelelő szakmai hátterű építési nagyvállalatok kellenek. A működési körzetünk elsősorban az ország központi régiója volt, benne Budapesttel. A főváros egyébként ma is a legnagyobb építési piacot jelenti. A Dunántúlnak pedig a nyugati és déli régiójában építettünk jelentősebb épületeket. Tolna, Baranya, Zala, Vas megyében. Mi is, és az együttműködő partnereink is ezekre a térségekre koncentrálva végezték a munkájukat. Kisebb területre összpontosítva nem lehetett volna megtartani a gazdasági növekedést – mondta a vezérigazgató, hozzátéve, a cégüknek ez a megyén jóval szélesebb területre irányuló stratégiája több évtizede működik, de e nagy területen is nagy a verseny.

A szombathelyi Brenner János Általános Iskola és Gimnázium a ZÁÉV egyik nívódíjas épülete
Fotós: ZÁÉV

Az idei első háromnegyed év eredményei is ismertek már a ZÁÉV vezetője előtt. Peresztegi Imre ennek alapján elmondta, továbbra is azon kevés nagyvállalat közé tartoznak, amely képes összetett, nagy projektek megvalósítására. Ennek megfelelően várhatóan tovább növekednek, ehhez növelik erőforrásaikat.

– Az elmúlt időszakban szép és nagy feladatokat valósítottunk meg. Budapesten tavaly fejeződött be az MTK sportkomplexum építése, Veresegyházán egy új katolikus templomot építettünk. Mi végeztük el a keszthelyi Festetics-kastély rekonstrukcióját. Kaposváron, Nagykanizsán, Keszthelyen befejeződtek a kórház-fejlesztések, amelyekben részt vettünk. Tavaly kezdtük és idén fejeztük be a Margit-szigeti Palatinus fürdő bővítését, mi építettük a balatonszentgyörgyi vasútállomást. A tavaly megkezdett s az idei évre áthúzódó munkáink perspektivikussá teszik 2017-et, és az idén várható árbevételünk jelentősen meg fogja haladni a tavalyit – bocsátotta előre a vezérigazgató, aki a jövőt tekintve optimista.

– Uniós támogatású lehetőségek és más állami beruházások nyílnak. Nem elhanyagolhatók azok a magánberuházói igények sem, amik elsősorban ipari beruházások megvalósítását tartalmazzák. Ilyen az EGIS körmendi gyógyszergyár-fejlesztése. Az állami projektek közül pedig 2017-ben az egyik nagy munkánk a Puskás stadion, aminek az építésében részt veszünk, továbbá a szombathelyi stadion. A Modern Városok Programból két nagy projekt kivitelezését nyertük el, Kaposvárott a színház-rekonstrukciót, és ugyanott sportcsarnokot is építünk.

A tavalyi 160-ról közel 180-ra növelték a szakember állományukat. Elsősorban a mérnökök számát bővítették, mivel, mint a példákból látszik, kiemelt nagy projektekben dolgoznak, és a feladataikhoz erre a minőségi bővítésre volt szükség. Peresztegi Imre elmondta, az építőipari szakmákban dolgozók körét is bővíteni szeretnék, ami nem könnyű feladat. A szakemberek utánpótlása nagy kihívást jelent. A ZÁÉV Zrt. a szakmunkás-utánpótlás biztosításáért is sokat tesz, a duális képzésben 80-90 tanuló vesz részt.

A XIX. századi stílusjegyeket követi a balatonszentgyörgyi vasútállomás épülete
Fotós: ZÁÉV

Hosszú évek kihagyása után idén ismét beléptek a lakásépítési piacra. Zalaegerszegen, a cég tulajdonában levő Kerámia Lakópark területén folyamatban van két újabb társasház építése.

– Ez részben az önkormányzattal való jó együttműködésnek is köszönhető. A jelenlegi városvezetés jelentős pénzügyi forrásokat mozgósított ahhoz, hogy a Mártírok útja és az Arany János utca közötti területen a rendezési terv szerinti utakat, az átjárási lehetőség megvalósítását napirendre tűzze. Ez is kellett ahhoz, hogy beindítsuk ezen a területen a lakásépítést, mert a tömbbelső beépítéséhez szükség van feltáró utakra. Azonban megrendelésre továbbra sem építünk lakást. A jelenleg készülő, kétszer tizenhat lakást tartalmazó épületet saját beruházásban, saját ingatlanfejlesztésként valósítjuk meg. Ez a munka a jelenlegi programunk kisebb része, a leendő lakópark területén még lehetőség van négy darab, egyenként tizenhat lakásos lakóépület megvalósítására. Ezek úgynevezett „A pluszos”, vagyis az energiafelhasználást tekintve a legjobb minőségű lakások lesznek – közölte.

Zalában is nagy projektek beindulása várható. A ZÁÉV vezérigazgatója elmondta még, hogy cégük kapta meg a lehetőséget a Zalaegerszeg határában készülő autóipari tesztpálya magasépítési munkáinak kivitelezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!