kamara

2017.11.24. 15:53

A reálbér növekedése fűti a gazdaságot

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint az erőteljes reálbérnövekedés fűti a gazdaságot, amelynek kettős hatása van, részben növeli a megtakarításokat, illetve csökkenti a lakosság eladósodottságát, részben pedig fokozza a belső fogyasztást.

Parragh László: A magyar gazdaság egészséges pályán mozog

Fotó: MKIK

Az MKIK elnöke hozzátette: a tavalyi hatéves bérmegállapodás értelmében jövőre a szakmunkás minimálbér további 15, a minimálbér pedig további 8 százalékkal emelkedik, és 2-3 százalék körüli inflációval számolnak, tudósít a távirati iroda. A bérmegállapodásnak a teljes magyar gazdaság a nyertese, hangsúlyozta Parragh László, aki ezt a jól képzett munkaerő megtartása és visszacsábítása miatt tartja fontosnak. Úgy véli, továbbra is arra kell törekedni, hogy a bérek helyett a fogyasztást adóztassa a magyar állam. A járulékcsökkentésből származó többletforrást pedig a vállalkozásoknál kell hagyni, azért hogy azok technológiát fejlesszenek, új eszközöket vásárolhassanak, javítsák versenyképességüket. Kiemelte: mindenképpen a cégeknek kell eldönteniük, mire használják a járulékcsökkentés miatt jövőre náluk maradó mintegy 240 milliárd forintnyi forrást.

Parragh László: A magyar gazdaság egészséges pályán mozog
Fotós: MKIK

Rámutatott: a magyar gazdaság egészséges pályán mozog, a munkaintenzív gazdaságból átlépett a technológiaintenzív gazdaságba, amit a tudásintenzív gazdasággá válás követ majd. Mint fogalmazott, azok a cégek fognak igazán erősödni, amelyek elsődlegesen nem az emberi munkára építenek, hanem megpróbálnak technológiát fejleszteni, robotizálni, számítástechnikát alkalmazni, digitalizálni, az Ipar 4.0 programhoz kapcsolódni.

Parragh László szólt arról is: a felsőoktatás és a szakképzés közötti merev határt le kell bontani, sok olyan szakma van, ahol a digitális tudás már beépül a munkába. Több területen, például a mechatronikában vagy a villany- és gázszerelésben olyan alkalmazásokat, eszközöket használnak, amelyek túlmutatnak a középfokú végzettségen.

A kamara álláspontja szerint a magyar oktatási rendszer nagyon diverzifikált, a rendszerváltás után sok rokonszakma jelent meg, amelyeket érdemes lenne ágazati szinten kezelni.

Az MKIK elnöke elmondta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a kamara szoros együttműködésével hamarosan létrejönnek a vállalati szektor képviselőiből az ágazati készségtanácsok, hogy a gazdaság elvárásait jobban beemeljék a szakképzés tartalmi fejlesztésébe. A tervek szerint közel húsz ágazati készségtanács működik majd hazánkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!