építőipar

2017.11.22. 11:27

Nincs kis munka és nagy munka, csak munka

A régiből újat, a tulajdonos számára meguntból vonzót varázsolni külön szakterület. A felújítás szó nem is fejezi ki teljesen az olyan átfogó átalakításokat, amiket a zalaegerszegi Picto-Mix Kft. valósít meg.

Hajdu Péter

Farkas Zoltán: A belső terek felújítása, átalakítása inspirál

Fotó: Pezzetta Umberto

Farkas Zoltán, a cég vezetője nem a mai kft.-ben kezdte a vállalkozást. Mint elmondta, már 1984 óta egyéni vállalkozóként dolgozott, közben más területen, a vendéglátásban is próbálkozott, amit aztán jobbnak látott abbahagyni, mondván: biztosabb, ha az eredeti, építőipari területen marad. Ott egyre nagyobb megbízások várták, s az igényekhez igazodva már gazdasági társaságot kellett alapítani.

- Kezdetektől belsőépítészeti munkákkal, festéssel, burkolással foglalkoztunk, és 2008-tól, a Picto-Mix Kft. megalapítását követően a gazdasági társaságunk keretei között folytattuk. Rengeteg referenciamunkánk van. Dolgoztunk korábban a Matávnak, mi kezdtük meg Zalaegerszegen a nagyposta átalakítását, a szentgotthárdi Opel gyárban irodaházat, vizesblokkokat alakítottunk újjá. Az egerszegi Zalahúsnál is sok üzemfenntartási megbízatást teljesítettünk, részt vettünk a megyei kórház szemészetének rekonstrukciójában, a Pécsi Tudományegyetem Zalaegerszegi Képzési Központjának felújítását csináltuk, de említhetem a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság lenti, egerszegi és pacsai épületeinek felújítását is. Ezeken kívül számtalan lakás, családi ház rekonstrukcióját, homlokzati szigetelését valósítottuk meg. A belső terek felújítása, átalakítása inspirál. Ez egy szép folyamat, volt példa rá, hogy egy romos épületből nagyon szép felújított otthont varázsoltunk – mondja Farkas Zoltán munkáikról.

Farkas Zoltán: A belső terek felújítása, átalakítása inspirál
Fotós: Pezzetta Umberto

Megkérdeztük, okozott-e számukra gondot az építőipari körbetartozás és a pénzügyi teljesítés elmaradása, ami miatt elég sokan buktak.

– Nem tudtuk megúszni, egyszer fordult elő a kilencvenes években, hogy egy cég fizetésképtelenné válása miatt bennragadt néhány millió forintunk, mert a felszámoláskor a sor végén álltunk. Lehet, hogy később már szerencsénk is volt, de az a véleményem, hogy az építőiparban javult a vállalkozói fegyelem és a fizetési morál, csökkentek a körbetartozások. Ehhez az elektronikus napló bevezetése is hozzájárult – mondta a szakember.

Mint közölte, megindultak az új építkezések, fellendülés tapasztalható az építőiparban és Zalaegerszegen elindultak a lakásépítések is. De a megrendelők jelentős része a felújítások felé orientálódik.

– Sokan átalakításokkal, felújítással teszik élhetőbbé a lakásukat, ennek során az energiatakarékosságot is szem előtt tartva. A megbízóink között magánszemélyek és intézmények is vannak, például most az egerszegi gondozóház felújításán dolgozunk, s több helyen épületek homlokzati átalakításán. Nálunk nincs kis munka vagy nagy munka, a legkisebb igénytől a nagyobb beruházásig szolgáltatunk. Ötven-hatvan kilométeres körzetben mozgunk. Több igény is van, de most nagyon sok a teendő a megyeszékhely környékén. Jövő júniusig szólnak a jelenlegi megrendeléseink. A Picto-Mix Kft., ha kell, a megrendeléshez szükséges beruházást is vállalja, és kulcsra készen lebonyolítjuk a munkát. A csapatunkban minden szakterület hozzáértő szakemberei megtalálhatók, belsőépítésszel is kapcsolatban állunk, és a megrendelő kérésére számítógépes látványterven mutatjuk meg, milyen lesz a belső tér a felújítás után. Próbálunk segíteni ötletekkel, tanácsokkal, de végül a kuncsaft igénye a döntő – fogalmazott Farkas Zoltán ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!