KSH elemzés

2017.11.22. 11:32

Nyolcéves csúcsára erősödött a szektor

Idén augusztusban rekordmértékben, 36,8 százalékkal nőtt az építőipari termelés éves alapon, a nemzetközi összehasonlításban is kimagasló emelkedés a szakértők szerint az esztendő hátralevő részében is folytatódhat. Az év első nyolc hónapjában 27,9 százalékkal bővült a volumen az egy évvel korábbihoz képest.

Az épületek építése 46,8, az egyéb építményeké 24,1 százalékkal emelkedett augusztusban 2016 hasonló időszakához viszonyítva, jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Előbbi emelkedése elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben sportlétesítmények, oktatási és lakóépületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés – az alacsony bázis mellett – út-, vasút- és közműépítési munkák következtében bővült.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 46 százalékkal emelkedett. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene a statisztika szerint augusztus végén 89,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 22,2, az egyéb építményeké 134,6 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Az építőipar növekedését a családi otthonteremtési kedvezmény és az újlakás-áfa 2019 végéig fennálló 5 százalékos szintje is egyre nagyobb arányban támogatja, a programnak köszönhetően az év első felében 46 százalékkal több lakás épült, és a lakásépítési engedélyek száma is 40 százalék felett nőtt, jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a KSH által közzétett adatokat értékelve. Hozzátette: 2010 óta több mint 20 százalékkal emelkedett a hazai építőipar termelése, részletezi a Nemzetgazdasági Minisztérium összegzése.

A miniszter a várakozásokról szólva kiemelte: az elkövetkezendő időszakot illetően biztató, hogy a hó végi szerződésállomány mintegy 90 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Az augusztusi, kimagasló ütemű magyar növekedés a visegrádi országok adataival összehasonlítva is kimagasló, és az uniós rangsorban is előkelő helyet foglal el – tette hozzá Varga Mihály.

Ezt támasztja alá az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat friss kimutatása is, amelyből kiderül: augusztusban az előző havihoz és az egy évvel korábbihoz képest is a magyar építőipar termelése nőtt a legnagyobb mértékben az EU-ban, az euróövezet és az unió építőiparának termelése csökkent.

Az eredményeket kommentáló piaci elemzők szerint a várakozásokat jelentősen felülmúlva nőtt az építőipar termelési volumene augusztusban az előző év azonos időszakához képest hazánkban, amivel nyolcéves csúcsára erősödött a szektor.

A szerződésállomány jelentős bővülése pedig alátámasztja a teljesítmény további növekedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!