építőipar

2017.11.22. 12:12

Megújulás és alkalmazkodás

A 2015-ös kiugróan jó gazdasági évet követően a jövő esztendőnek is remek kilátásokkal vághat neki a zalakarosi székhelyű Szabadics Zrt. A közműépítéssel foglalkozó vállalkozás sikerének titka a megújulási készségben, az alkalmazkodóképességben és nem utolsó sorban a családi kötelék erejében rejlik.

Szabadics Zoltán a zalakarosi székhelyű cég elnöke

Fotó: Szakony Attila

 

A cég 2015-ben 20 milliárd forintos árbevételt könyvelhetett el
Fotós: Szakony Attila

A Szabadics Zrt. jogelődje – Szabadics József mélyépítési vállalkozása – 1990-ben alakult 8 fővel. A kezdeti lépéseket követően gyors fejlődésnek indult a cég, pár éven belül már 60 fős dolgozói létszámmal és 160 millió forintos éves nettó termelési értékkel büszkélkedhettek. A vállalkozás először korlátolt felelősségű társasággá, majd zártkörűen működő részvénytársasággá alakult, s időközben az alapító két fia, Szabadics Zoltán és Szabadics Attila is vezetői feladatokat kapott, azóta pedig a társaság elnöki, illetve alelnöki tisztségét tölti be a testvérpár.

Szabadics Zoltán a zalakarosi székhelyű cég elnöke
Fotós: Szakony Attila

– Az elmúlt évtizedekben számos projektet valósítottunk meg, jelentős referenciával rendelkezünk a közműépítés, csatornázás, útépítés, városfejlesztés, épületbontás és magasépítés területén – kezdte Szabadics Zoltán, a társaság elnöke, aki szerint a folyamatos fejlődés, bővülés ellenére megőrizték azokat az értékeket, melyek egy családi vállalkozás alapjait jelentik. – Ha egy szóval kellene jellemeznem a cég sikerének zálogát, akkor ez a szó az alkalmazkodás lenne. Alkalmazkodás a megrendelői igényekhez, alkalmazkodás a technológiai fejlődéshez, alkalmazkodás a piaci változásokhoz.

A társaság a mélyépítés szinte valamennyi területén kiemelkedő referenciákkal rendelkezik
Fotós: Szakony Attila

Ez utóbbi nem mindig jelent pozitív változást, a 2008-as gazdasági válság következményeként jelentősen visszaestek az építőipari beruházások, ami a Szabadics Zrt.-t is érzékenyen érintette.

– Kemény időszakot kellett átvészelnie a cégnek, s a túlélés érdekében olyan döntéseket kellett hoznunk, amelyek számunkra is nehezek voltak – emlékezett vissza Szabadics Zoltán, aki szerint 2012-től már látni lehetett a fényt az alagút végén. – A kormány intézkedéseinek köszönhetően – a biztosítéki rendszer enyhítése, a körbetartozás elleni harc és a közbeszerzési törvény módosítása – helyzetbe kerültek a hazai kis- és középvállalatok. Egyre több beruházást sikerült elnyerni és már nem csak, mint alvállalkozók dolgozhattunk a nagy projektekben. Ennek eredményeként ma már országosan is kiemelkedő referenciákkal rendelkezünk a mélyépítés szinte minden területén. Közel 200 településen tettük le névjegyünket, akár a szennyvízhálózat, akár az ivóvízhálózat megépítésével, akár egy modern városközpont megvalósításával. De nem csak a településeken vagyunk jelen, munkánk eredményeként olyan természetvédelmi értékek újultak meg, mint a Szigetköz, a Kis-Balaton vagy akár a Fertő-tó.

A Szabadics Zrt. a Mura-part egyik szakaszának árvízvédelmi megerősítését is megoldotta
Fotós: Szakony Attila

A Szabadics Zrt. életében a 2015-ös esztendő kiugróan magas, közel 20 milliárd forintos árbevételt hozott.

– Az elmúlt két év miatt sincs okunk panaszra, de látni kell, hogy ez az időszak elsősorban az újabb beruházások előkészítésével telt – magyarázta az elnök, aki szerint a következő esztendők ismét kimagaslóak lesznek az építőipar tekintetében.

A nagykanizsai belváros megújításában is
fontos szerepelt vállalt a Szabadics Zrt.
Fotós: Szakony Attila

Szabadics Zoltán a kamarával történő együttműködés sokrétűségéről is szólt. Mint mondta: az érdekképviseleti szervezeten keresztül az őket érintő jogszabályok véleményezésére, sőt a javaslatok megfogalmazására is lehetőségük van.

– A duális képzés keretében minősített képzési helyként vagyunk nyilvántartva, így közreműködhetünk a jövő mérnökeinek gyakorlati képzésében is – mondta az elnök, aki hozzátette: a mérnöki kamara égisze alatt megalakult víziközmű tagozatnak is tagja a Szabadics Zrt., ahol elsősorban szakmai továbbképzések szervezésében nyújtanak segítséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!