kamara

2017.11.24. 13:59

Az építőgépektől a játéktervezésig

Még ma is jól működnek, szinte elnyűhetetlenek azok a csempevágók, térkőroppantó gépek, amelyeket Zuggó József fejlesztett ki 1980-ban, illetve a 90-es évek elején, és gyártotta, illetve folyamatosan továbbfejlesztve még mindig gyártja őket egyéni vállalkozóként, fiával.

Hajdu Péter

Ifjabb Zuggó József és édesapja, a vállalkozást alapító Zuggó József a hidraulikus meghajtású térkőroppantó berendezésükkel

Fotó: Katona Tibor

A 82 éves szakemberrel nemrég zalaegerszegi műhelyében találkoztunk, ahol megszülettek az ötletes és az építők körében népszerű berendezések. A csempét, járólapot rögzíti a készülékben, egy határozott karcolást ejt rajt vídia vágókerékkel, s a törőszerkezet segítségével már ketté is vált a lap. A vastag, erős beton térkövet egy másik készülékbe helyezi, s a megjelölt helyen a szerszám hatalmas nyomása alatt egy vonal mentén hangos roppanással válik ketté. Egyik nagy előnye a flex-szel történő vágással szemben, hogy nincs porképződés. Ebből a gépből a kézi változat mellett hidraulikus meghajtásút is konstruált. Zuggó József büszke a szakmájára. Őrzi még a régi bizonyítványát 1952-ből a lakatos szakmáról, az iskolát kitűnő eredménnyel végezte el, később okleveles gépésztechnikus végzettséget szerzett.

– Zalaegerszegen az Autójavító Vállalatánál kezdtem dolgozni, ahol honvédségi járműveket javítottunk, abból lett a Gép- és Vegyesipari Vállalat, amiből később, a hatvanas években a Ganz-Mávag-ot alakították meg. Én végig helyben maradtam, csak a cég neve változott. Már az autójavítóknál huszonhárom évesen csoportvezető lettem, a Ganznál két évig művezetőként dolgoztam, és harmincéves koromra üzemvezetőnek neveztek ki, abból a beosztásból mentem nyugdíjba 1991 elején – emlékezett vissza Zuggó József a szakmai és vezetői tapasztalatok megszerzésének idejére.

Ifjabb Zuggó József és édesapja, a vállalkozást alapító Zuggó József a hidraulikus meghajtású térkőroppantó berendezésükkel
Fotós: Katona Tibor

Közben, 1979-ben kiváltotta a géplakatos iparengedélyt, és mellékállásban belekezdett az ismert építőipari berendezéseinek gyártásába. 1983-ban az általa kifejlesztett és gyártott csempevágó és lyukasztó saját szabadalmat kapott. 1992-ben a BNV-n Invenció Díjat kapott.

A munkákba fia, ifjabb Zuggó József is bekapcsolódott.

– Már iskolás koromban segítettem a műhelyben, amit tudtam. 1989-től 2009-ig ott voltunk minden BNV-n, később a Construmán, valamint a környező országok szakkiállításain – mondja ifjabb Zuggó József.

– Évente ezernél is több berendezést vettek meg tőlünk, 8-10 alvállalkozót bevonva ment a munka. Vállalkozóknak, értékesítő cégeknek és az összes szakiskolának is én szállítottam a csempevágókat és roppantókat, többféle méretben – folytatja édesapja.

A Zuggó féle termékcsaládból, bár kevesebbre, de ma is érkeznek igények, részben a régi ügyfelektől, illetve az internetről, és ha kell, az idős szakember ma is legyártja a szükséges darabokat. Mint mondják, a gazdasági válság utáni években visszaesett a termelés, de mostanában ismét enyhe élénkülés tapasztalható. A vállalkozás bevételeiben azonban már ifjabb Zuggó József találmánya, szabadalma a termékvezető. Ő az automatizálási üzemmérnök diploma megszerzését követően pénzügyi számviteli vonalon üzemgazdász lett, továbbá négy MBA diplomát szerzett mérnök-közgazdász, marketing, vezetéstudományi és pénzügyi szakon, illetve újabb diplomát a jogi karon is. Több év alkalmazotti munka után ő is csak a vállalkozásnak él. Egyre ismertebb az országban a görgősoron leguruló láda, az úgynevezett LádaVasút®.

– Két éve terveztem meg a LádaVasút®-at, az most nagy siker. Nem ez volt az első játék, amit terveztem, és nem is az utolsó. Én már a játéktervezésben látom a jövőt. A LádaVasút®-at levédettem, az EU-ban formatervezési oltalom alatt van, és itthon a neve és jellegzetes emblémája is védett. Egyre nagyobb az igény ez iránt a játék-szolgáltatásunk iránt, amihez most már franchise partnereket is keresek, mert annyi felé hívnak bennünket.

Az édesapa egyéni vállalkozása az egyik legrégebbi kamarai tag. Mint Zuggó József elmondta, már a 80-as években, a mai kamara elődjének is tagja volt, később pedig az egykori Kézműves Kamarának a vezetőségében töltött be szerepet, és párhuzamosan a kereskedelmi kamara tagjainak körébe is belépett.

– A kamarai tagságnak sok előnye van, sok információt kapunk onnan, például az adózási kérdésekben sok fontos információhoz jutottunk – mondta ifjabb Zuggó József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!