Almaszüret

2017.09.06. 17:35

Érdemes szüretelni Nagykutason

NAGYKUTAS A korai fajták szedésével már augusztus végén megkezdődött a megyében is az almaszüret. Az Alma 2000 Kft. ültetvényeiben jó termést szednek.

Hajdú Péter

A korszerű gyümölcsös jelentős részében még mindig az almafasorok fölé kifeszített jégháló védi a gyümölcsöt, jelezve, hogy amit nem muszáj, azt nem bízzák a véletlenre a mintegy 30 hektáros almásban.

– Augusztus 20-án kezdtük a szüretet, és még egy hónapig fog tartani. A korábbi fajtáinkat már kivágtuk, most a gála a legkorábban érő almánk, azzal kezdtük s szüretet. Nem foglalkozunk nagyon sok fajtával, goldennel, red delicious-el és idareddel folytatjuk a munkát – mondta a gyümölcsösben Farkas Ervin ügyvezető.

Az országban nem mindenhol elégedettek a terméssel, nagykutasi gyümölcsösben azonban, mint az ügyvezető elmondta, a tavalyinál jóval kedvezőbb most a helyzet.

– Az idei termés sokkal jobb lett, mint a tavalyi. Tavaly áprilisban is kaptunk egy olyan fagyot, amit már csak gyenge termés követett. Idén április 21-én is volt fagy, de nem volt olyan jelentős, mint tavaly. Éppen a határon álltunk, mert hidegebb volt, de az volt a szerencsénk, hogy nem tartott olyan hosszú ideig. Körülbelül 30-35 százalékos fagykárt szenvedtünk, tehát hetven százalékos körüli termésmennyiségre számítunk. A termés mennyiségét, pontosabban az alma tömegét még egy kedvezőtlen időjárási tényező befolyásolta, az, hogy nagyon csapadékszegény volt az év.

A fák tövében jól láthatóan az öntözést szolgáló vízvezeték fut végig, ezért kérdeztük, az öntözéssel sem lehetett a szárazságot ellensúlyozni?

– Az öntözés nem tudja teljes mértékben helyettesíteni az esőt. Ezen kívül a nagy hőség is befolyásolta a termés fejlődését. Korábbi évek kísérletei során megfigyeltük, hogy harminc fok fölötti hőmérsékletben az alma növekedése az öntözés ellenére is leáll, nagy hőségben csak vegetál a növény. Ez történt idén is, egy kicsit kisebb lett a gyümölcs. Csak néhány milliméterről van szó, de az alma felületéből hiányzik az a néhány milliméter, és nagy felületen az nagy tömeget jelent – magyarázta Farkas Ervin, mi miatt kell súlyveszteséggel számolniuk.

Ezt a körülményt viszont bizonyos mértékig ellensúlyozza, hogy kereslet van az almára, jó a piac.

– Egész Európában kereslet van az almára, elégedettek vagyunk az idei árakkal, mindig ilyennek kellene lenni – mondta a konkrét értékesítési áraik említése nélkül.

Közölte még, hogy az értékesítés biztonsága érdekében beléptek egy értékesítési szövetségbe, a Szatmárkert TÉSZ-be, s annak közvetítésével az országban működő áruházláncokba szállítják az idei almatermésüket.

A zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet és terméktanács almapiaci értékelésében közölték, hogy idén országosan legfeljebb 500-550 ezer tonna almatermésre lehet számítani, ami a közepesnél gyengébb. Viszont az EU-ban is mintegy 21 százalékos a terméskiesés, ezért kereslet mutatkozik az almára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!