Tekenye

2016.09.13. 15:18

Mediterrán csodavilág a bútorasztalos kertjében

Tekenye - A bokrokkal szegélyezett kerítés mögött két hatalmas banánpálma látható Tekenyén a Hunyadi utcai sarkon. De nem csak ennyi van a trópusi növényből.

Szalay Csaba

A kapun belépve mediterrán világba érkezünk: parányi kristálytiszta vizű tóban aranyhalak úsznak és tavirózsák több fajtája pompázik. A pár négyzetméteres kertben közel száz tő, 4-5 fajta banán található a félméterestől az 5-6 méteresig.

Lila banán Fotó: Szalay Csaba

A nagy pálmák hatévesek és annak köszönhetik ezt a „szép” kort, hogy bútorasztalos gazdájuk, Kámán Árpád télen gondosan betakarja a növényeket. Elmondta, a banántermesztés az egyik szenvedélye.

Virág és termés Fotó: Szalay Csaba

Egy-egy új fajta megszerzése komoly anyagi áldozattal jár, egy 40 centis növény tízezer forintba is belekerül. Láthatunk lila, kínai törpe és tarka levelű növényeket, a hatalmas levelek között az érdekes virágokat és a kocsányon a fejlődő kis banángyümölcsöt. Kámán Árpád mindegyik fajtának tudja a latin nevét, a termőhelyét.

A hatalmas leveleket tetőfedésre használják a trópusokon Fotó: Szalay Csaba

A vágya egy havasi banán megszerzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!