Tekenye

2016.03.03. 15:25

Oltónapot szerveznek több településen is

Tekenye - A következő hetekben több településen lesz oltónap, amelynek célja a régi, vegyszermentes ősi magyar gyümölcsfajták megőrzése, újbóli elterjesztése és az oltás technikájának átadása az érdeklődőknek.

Szalay Csaba

Az első oltónapot 2009-ben a norvég alap támogatásával a Göcseji Természetvédelmi Alapítvány szervezte. A program elhivatott képviselője a tekenyei Kiss András, akit többekkel együtt Kovács Gyula pórszombati erdész tanított oltani. Kovács Gyula több mint 1600 ősi gyümölcsfajtával rendelkezik, 2015-ben Magyar Örökség-díjat kapott. Tekenyén március 5-én már harmadszor kerül sor ilyen programra, ahol helyi és tilaji oltók segítenek. A rendezvény 15 órakor kezdődik a kultúrház udvarán. Az alanyvesszőket a Foglalkoztató ZalA-KAR-on keresztül a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány biztosítja, a nemesvesszőket Kiss András gyűjti össze. Ő a Darányi Ignác- program keretében 2012-ben Keszler Gerdával feltérképezte Tekenye, Óhíd és Tilaj még meglévő ősi gyümölcsfajtáit, amit egy kiadványban be is mutattak.

Kiss András
Fotó: Szalay Csaba

A Vöckönd Vackor Gyümölcsész Kör 12-én Tilajban, 19-én Csonkahegyháton, Dötkön és Pakodon, április 2-án pedig Türjén tart oltónapot, a megyei oltónapot pedig március 19-én Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban rendezi meg az alapítvány. Az idei oltóünnep április 1-jén lesz Pórszombatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!