veszteség

2018.05.03. 11:51

Nem játszik többé színházban Kulka János

A színész azért dönthetett így, mert két évvel ezelőtti stroke-ja óta nem tud maximális teljesítményt nyújtani.

Budapest, 2017. április 17. Kulka János színmûvész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendezõ X. címû skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 elsõ felében kerül majd a mozikba. MTI Fotó: Kallos Bea

Nem hosszabbítja meg szerződését a Katona József Színházzal Kulka János – írja egy névtelenséget kérő kollégájára hivatkozva a Bors. A színész 2013 augusztusa óta tagja a társulatnak, pályafutása alatt több mint hatvan darabban játszott, köztük a világirodalom legjelentősebb szere­peit.

Kulka több mint két éve, 2016 áprilisában kapott stroke-ot, azóta pedig mindent megtett, hogy teljesen fölépüljön, gyógytornászhoz és logopédushoz jár, de régi formáját azóta sem tudja visszanyerni – talán ezért is dönthetett a visszavonulás mellett.

Az okokat szerintem nem kell keresni, János világéletében maximalista volt magával és a környezetével szemben is. A próbákon száztíz százalékon teljesített, a színpad számára szentély, ahova kizárólag összeszedetten, átszellemülten szabad belépni. A be­tegsége pont abban akadályozza, amire törekedett művészileg, nevezetesen, hogy a lehető legtökéletesebb alakítást nyújtsa. Tudom, mi, kollégái tudjuk, hogy János erős, mint egy szikla, és sosem adja fel. A visszavonulása talán annak a következménye, hogy akkor lesz hajlandó megint előbújni az önkéntes száműzetésből, amikor képes lesz a régi – magától elvárt – színvonalat produkálni. Mi en­nek drukkolunk. A hazai színjátszásnak szüksége van egy ilyen kvalitású művészre, mint ő.

– mondta a lapnak a közeli ismerős.

A Bors szerint a számtalan díjjal kitüntetett színész (Jászai Mari-díj, Kossuth-díj, kiváló és érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja) mozifilmekben még szerepelhet, utószinkronnal ugyanis eltüntethető az a beszédhiba, amely visszamaradt a stroke-ból.

Kulka János a lapnak még nem erősítette meg a híreket.

Borítókép: A színművész Ujj Mészáros Károly rendező X. című krimije forgatásán tavaly Budapesten /

MTI Fotó: Kallos Bea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában