bonyodalom

2017.09.12. 15:39

Lopott lehet az ikonikus Beatles-dal kézirata

A kottát ezért nem árverezték el egy hétfői aukción.

Visszavonták az Omega aukciósház árveréséről a Beatles együttes Eleanor Rigby című számának „lopott” kéziratát – számolt be róla kedden a BBC News.

A kéziratos kottát egy Beatles-relikviákat felvonultató hétfői árverés keretében akarták eladni. A warringtoni székhelyű aukciósház azonban közölte, hogy a tételt levették a kínálatból, mivel egy bicesteri nő azt állította, hogy a dokumentum lopott. Az ügyben a rendőrséghez is bejelentés érkezett: a hatóságokhoz egy „családi vita” után fordultak, amely a kézirat tulajdonjoga miatt alakult ki.

A Paul McCartney által aláírt kotta irányára 20 ezer font (csaknem 7 millió forint) volt.

A Beatles 1966-ban megjelent Eleanor Rigby című száma az együttes egyik legsikeresebb dala lett. A relikviákból rendezett aukción a kotta mellett a dallal halhatatlanná tett nő sírjának létezését igazoló dokumentumok is a tételek között szerepeltek.

Az iratot egy tételként kínálták eladásra egy 1899-es miniatűr bibliával, amelyben szintén szerepel az Eleanor Rigby név.

Vannak, akik szerint a liverpooli temető egy sírkövének felirata ihlette a dalt, ám ezt McCartney mindig is cáfolta, mint mondta:

Eleanor Rigby „teljesen fiktív személy, akit én találtam ki”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!