Zene

2017.09.29. 11:00

Kanizsai a legjobb prímás

NAGYKANIZSA – A Hagyományok Háza a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központtal közösen idén immár 6. alkalommal hirdetett prímásversenyt táncházzenész hegedűsök számára. A versenyt a nagykanizsai kötődésű Vizeli Bálint nyerte meg.

Horváth-Balogh Attila

A fiatal zenész sikerének különlegessége, hogy Bálint nem végzett Zeneakadémiát, jelenleg a Műszaki Egyetem mérnök-informatika mester szakának utolsó félévét abszolválja, a diplomamunkáját írja éppen, s elvileg januárban diplomáz. Persze, azt se rejtsük véka alá, hogy nem csak Kanizsán, de megye- és országszerte jól cseng a Vizeli név, hiszen a családból több elismert népzenész és néptáncos is kikerült. Bálint édesapja az egyikük, Vizeli József, aki hegedűn, furulyán és ütőgardonon játszó kiváló népzenész, a nagykanizsai Bojtár Népzenei Együttes vezetője, édesanyja, Walter Mónika pedig a szintén a művészetek iránt elkötelezett pedagógus. Volt hát honnét és kitől merítenie...

– Természetesen, nagyon örülök az eredménynek, hiszen éppen azért indultam a versenyen, mert szerettem volna, hogy egy szakmai zsűri értékelje, hol tartok a népzenében, mivel nem járok rendszeresen se tanárhoz, se művészeti iskolába – válaszolta kérdésünkre Vizeli Bálint. – Szerettem volna egyfajta visszajelzést kapni a tudásomról. Annál is inkább, mert a versenynek elég nagy súlya van a szakmában, mivel 18-35 év között bárki jelentkezhet, aki hagyományos magyar népzenét játszik – tehát akár Erdélyből, Vajdaságból, Felvidékről stb. is. A zsűri tagjai mind régi motorosok a népzenében, zeneakadémiai tanárok, nagy nevű népzenészek, akiknek az értékelését azért az embernek érdemes megfogadni.

Bálint hozzátette: a versenyre (mely a létező prímásversenyek közül a legnagyobb múltra tekint vissza) idén öten jelentkeztek, mindenkinek kellett egy kötelező és egy szabadon választott összeállítást játszania. A kötelező anyagot vagy Baranya-Tolna-Somogy megyékből származó településről, vagy a történelmi Szilágy vármegye valamely településéről választhatták a versenyzők.

– Az már rajtam múlt, hogy milyen dallamok mellett teszem le a voksom – jelezte. – Annyi megkötés azonban mégiscsak volt, hogy ha szilágyságit választottam kötelezőnek, akkor a szabadon választott csak Kis-Magyarország területéről, vagy a Felföldről származhatott, ha pedig a másikat, akkor csak erdélyi anyagot választhattam. Ennek tükrében döntöttem Bogyiszló (Tolna megye), valamint Magyarbece (Erdély) mellett. Miután mindenki eljátszotta mindegyik összeállítást, a zsűri rövid idő után értékelt, majd az esti gálaműsor keretében Kecskemét város alpolgármestere és Virágvölgyi Márta népzene tanár, népzenész adták át a díjakat. Az első díjjal egy 1.000.000 forint értékű cseh mesterhegedű (melyet Ladislav Prokop mester készített 1926-ban a csehországi Chrudimban) járt, amin ott helyben, a színpadon az egyik versenyszámomat el is kellett játszanom.

Vizeli Bálint kijelentette: a kecskeméti nem volt könnyű verseny, mivel a többi jelentkező között több zeneakadémista, valamint végzett népzenetanár is volt.

– Számomra az elért eredmény azt jelenti, hogy jó irányba haladok azzal, amit és ahogy csinálok, de természetesen, a szakmai értékelésen elhangzottakat megfogadva akarok ezen az úton tovább menni. A jövőben szeretnék zenekart alapítani és szívesen elvégezném a Zeneakadémia népi vonós szakát, amire most, hogy végzek a BME-n, talán lehetőségem is lesz – árulta el végül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában