éhbér?

2019.01.21. 23:00

Jótékonysági pólói miatt magyarázkodhat a Spice Girls

A nemek egyenlőségét hirdető ruhadarabokat 130 forintos órabérért állítják elő egy bangladesi üzemben egy oknyomozó cikk szerint.

(FILES) In this file photo taken on August 12, 2012 Spice Girls, Victoria Beckham, Geri Horner, Emma Bunton, Melanie Chisholm and Melanie Brown, perform at the Olympic stadium during the closing ceremony of the 2012 London Olympic Games in London on August 12, 2012. The Spice Girls got back together on February 3, 2018 for the first time since 2012 and announced plans to explore "incredible new opportunities" in the future. / AFP PHOTO / Jewel SAMAD

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Jewel SAMAD

A Spice Girls brit együttes bejelentette: kivizsgáltatja, hogyan bánnak a nőkkel abban a bangladesi gyárban, ahol jótékonysági pólóikat készítik.

A The Guardian című brit napilapban megjelent oknyomozó anyag szerint

a zenekar jótékonysági pólóit előállító bangladesi gyárban a dolgozók óránként csupán 35 pennyt (mintegy 130 forintot) keresnek, zaklatják és sértegetik őket, ráadásul naponta akár 16 órát is dolgozniuk kell.

A pólókat kereskedelmi forgalomban 20 fontért (mintegy 7200 forintért) értékesítik. Az együttes az akcióval a Comic Relief nevű brit jótékonysági szervezetnek gyűjt a nemek közötti egyenlőség elősegítését célzó kampányra.

A pólók elején az #IWannaBeASpiceGirl (#SpiceGirlakaroklenni) felirat, míg hátsó oldalán a gender justice (nemi igazságosság) kifejezés olvasható.

A Spice Girls szóvivője hétfőn elmondta, hogy mindannyiukat megdöbbentették a pólók előállításának körülményeiről szóló állítások, ezért a banda tagjai személyesen finanszíroznak egy független vizsgálatot a bangladesi gyár munkakörülményeivel kapcsolatban.

A Comic Relief hozzátette: mind szervezetük, mind az együttes ellenőrizte, hogy a pólók beszerzésével megbízott cég, a Represent etikus módon előállított termékeket biztosít-e. A cég azonban a tudtuk nélkül később megváltoztatta a pólók előállítási helyét. A Comic Relief közlése szerint a kereskedő vállalta a teljes felelősséget arra, hogy milyen beszállítót választ.

A pólókat előállító bangladesi gyár dolgozói arról számoltak be a The Guardiannek, hogy amellett, hogy túlórára kényszerítették őket, akkor is dolgozniuk kellett, ha rossz egészségi állapotban voltak, ráadásul szóbeli bántalmazásokat is el kellett szenvedniük.

Az alacsony bérek és a nyugati országokkal kötött kereskedelmi megállapodások révén a ruhaipar adja Banglades exportjának mintegy 80 százalékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!