egyenlőtlenségek

2018.01.11. 11:23

Húsz éve a férfiak dirigálnak Hollywoodban

Egy új tanulmány szerint filmes berkekben változatlan a férfi dominancia.

Semmit sem változott az elmúlt 20 év alatt a férfiak dominanciája Hollywoodban, a San Diegó-i egyetem tanulmánya szerint az elmúlt év 250 legtöbb bevételt hozó filmje rendezőinek, forgatókönyvíróinak, producereinek, vágóinak és operatőreinek csupán 18 százaléka volt nő.

A egyetem kutatóközpontja húsz éve minden évben elkészíti Celluloid Ceiling című tanulmányát arról, hány nőt foglalkoztattak a kamerák mögött a televíziós és filmiparban.

2017-ről készült kimutatásuk bizonyította, hogy szinte semmilyen változás nem történt 20 év alatt: 1998-as, első tanulmányukban 17 százalék volt a nők aránya.

A 2017-ben készült 250 legtöbb bevételt hozó filmben 25 százalék volt a női producerek aránya, 11 százalék a női rendezőké, és csak 4 százalék a női operatőröké.

„A filmipar teljeséggel megbukott abban, hogy választ adjon a nők folyamatos alulfoglalkoztatására a kamerák mögött. Ez a mulasztás egy mérgező kultúrát hozott létre, amely támogatta a közelmúltban feltárt szexuális zaklatási botrányokat és aláásta oly sok nő karrierjét”

- hangoztatta Martha M. Lauzen, a tanulmány szerzője.

A múlt héten hasonlóan lesújtó következtetésre jutott a Dél-Kaliforniai Egyetem tanulmánya, amely 2007 és 2017 között vizsgálta a női rendezők arányát Hollywoodban. Szerzői kimutatták, hogy a legnagyobb bevételt hozó 1100 filmet 95,7 százalékban rendezte férfi és csak 4,3 százalékban nő. 2017-ben a 100 legnézettebb film közül csak nyolcnak volt női rendezője. Ugyan a női rendezők aránya az előző évhez képest tavaly növekedett, még így sem éri el a 2008-ben mért 8 százalékos arányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!