sok minden szóba került

2017.12.27. 13:36

Harry herceg alaposan kikérdezte Obamát

A volt amerikai elnök rendhagyó interjút adott a BBC rádiónak, a kérdező ugyanis Harry herceg, a brit uralkodó unokája volt.

A BBC rádiónál már másfél évtizedes hagyomány, hogy a karácsony utáni első adásnap hírmagazinját ismert közéleti személyiségek szerkesztik.

A hercegnek adott interjúban Obama kifejtette: a közösségi média felelőtlen használata az álinformációk széles körű elterjedése mellett azt is eredményezheti, hogy az emberek összetett, bonyolult kérdésekre torz, leegyszerűsítő értelmezéseket adnak. Nevek említése nélkül hozzátette: különösen a hatalmi pozícióban lévőknek kell megfontoltan eljárniuk, amikor közösségi portálokon teszik közzé a nyilvánosságnak szánt üzeneteiket.

A volt amerikai elnök szerint

aggodalomra ad okot az a lehetőség, hogy a jövőben a közösségi média egyes használói „a tények elvetésével” csak olyan tartalmakat olvasnak vagy hallgatnak, amelyek „saját részrehajló nézeteiket” igazolják.

Obama szerint a kérdés az, hogy miként lehet ezt a technológiát olyan módon hasznosítani, amely érvényesülést enged „a hangok sokaságának és a nézetek sokszínűségének, de eközben nem vezet a társadalom balkanizálódásához”.

Harry megkérdezte Obamától, hogy milyen érzésekkel távozott a Fehér Házból január 20-án, amikor átadta az elnöki tisztséget Donald Trumpnak. Obama nem bírálta közvetlenül utódját, de kijelentette:

afelett érzett öröme, hogy házassága nem sínylette meg a Fehér Házban eltöltött nyolc évet, „vegyült” azzal az aggodalmával, hogy „maradtak befejezetlen ügyek”, és amiatt is aggódott, hogy az ország milyen irányban indul tovább.

Hozzátette ugyanakkor: az egész átadási ceremóniát az általa vártnál békésebb, higgadtabb hangulat övezte.

A Kensington-palota, Harry londoni rezidenciája és hivatala a Twitter közösségi mikroblogon már korábban közzétett egy 48 másodperces, jó kedélyű csipkelődéssel tarkított – a szerdai adásból kimaradt – felvételrészletet, amelyben még a beszélgetés elkezdése előtt Obama tréfálkozva megkérdezi Harryt, hogy brit akcentussal kell-e megszólalnia az interjúban, vagy beszéljen-e a szokásosnál gyorsabban, mivel lassú beszédű.

A 33 éves herceg közölte, hogy erre nincs szükség, de azt kilátásba helyezte, hogy ha beszélgetőpartnere túl hosszú szüneteket tart az egyes mondatok között, akkor ő „grimaszolni” fog.

Obama kérésére a herceg be is mutatta, hogy interjúalanya milyen megrovó arckifejezésre számíthat.

Harry bevallotta a volt amerikai elnöknek, hogy idegesen készül a beszélgetésre, mire Obama felajánlotta, hogy akkor inkább ő interjúvolja meg a herceget. Harry azonban közölte, hogy ragaszkodna az eredeti felálláshoz.

Borítókép: AFP PHOTO / KENSINGTON PALACE / THE OBAMA FOUNDATION

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!