Phjongcshang 2018

2018.02.21. 11:05

Szombaton dől el, hogy vonulhatnak-e saját zászló alatt az oroszok a záróünnepségen

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága szombaton délután dönt arról, hogy az orosz sportolók vonulhatnak-e saját zászlajuk alatt a phjongcshangi téli játékok vasárnapi záróünnepségén.

A seregszemle alatt egy háromfős NOB-testület vizsgálódott annak a tárgyában, hogy az orosz sportolók teljesítik-e a NOB által számukra előírt viselkedési normákat.

Az államilag irányított doppingrendszer miatt a NOB korábban felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, kizárta a phjongcshangi játékokról, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását, „Olimpiai Sportolók Oroszországból” (OAR) megjelöléssel. Ez a jelzés szerepel az öltözékükön, aranyérem esetén pedig az olimpiai himnuszt játsszák el nekik.

A NOB-kritériumok teljesítését az kérdőjelezte meg, hogy vasárnap Alekszandr Kruselnyickij doppingtesztje pozitív eredményt hozott. A vegyespárosban bronzérmes orosz curlinges duó férfi tagjának mintájában meldonium nyomaira bukkantak, majd a B próba is pozitív lett. Az Orosz Olimpiai Bizottság ugyanakkor jelezte: Kruselnyickij szervezetében talált mennyiség arra utal, hogy egyetlen gyógyszer bevételéről lehet szó, illetve hogy a játékok előtt elvégzett tesztek negatívak voltak.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) eljárást indított az ügyben, és várhatóan még a hétvége előtt meghallgatja Kruselnyickijt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában