Prága

2018.04.20. 06:00

Szobrot kapott az István királyt megkeresztelő szent a cseh fővárosban

A cseh állam védőszentjének, a magyar államalapító István király (Vajk) megkeresztelőjének a prágai Szent Vitus-székesegyházban csütörtökön állították a mementót.

A Csehország legfőbb katolikus templomának közepén elhelyezett 320 kilogramm súlyú, ezüstből készült és vörös márványalapon nyugvó alkotás jelképes feltámadása pillanatában ábrázolja Szent Adalbertet mostohatestvére, Radim, valamint tanítója és barátja, Radla társaságában. A fekvésből ülő helyzetbe emelkedő Szent Adalbert felemelt jobb kezével mintegy megáldja és üdvözli a katedrális főbejáratán belépőket.

A szoboravatásra egy nappal az előtt került sor, hogy a Vatikánból visszakerülnek Prágába Josef Beran bíboros földi maradványai, majd háromnapos egyházi ünnepség és szertartás után hétfőn örök nyugalomra helyezik a Szent Vitus-székesegyház Szent Ágnes-kápolnájában.

Szent Adalbert ábrázolása Benczúr Gyula Vajk megkeresztelése című festményén

A szoboregyüttes részét képező Szent Radla egyike volt azon cseh bencés szerzeteseknek, akik fontos szerepet játszottak a pannonhalmi bencés főapátság létrehozásában, megalapításában. Szent Radim, Adalbert mostohatestvére pedig később az első lengyel püspök lett Gnieznóban.

Szent Adalbert szobrának elhelyezését a Szent Vitus-székesegyházban eredetileg a székesegyház építésének befejezését támogató egyesület kezdeményezte.

Csehország patrónusa szoros kapcsolatban van a prágai érsekséggel, amelyet a köznyelvben gyakran Szent Adalbert püspökségének neveznek. Szobrára még 1936-ban írták ki a pályázatot, amikor a prágai püspöki székben Josef Beran ült. A pályázatot Karla Vobisová Záková alkotása nyerte meg, de a háború miatt a szobor elkészítésére már nem került sor. Az alkotás végleges változatának gipszmodelljét 1947-ben elhelyezték ugyan a székesegyházban, de a szobor – ezúttal az 1948. februári kommunista hatalomátvétel miatt – megint nem készülhetett el, s a gipszmodellt is gyorsan eltávolították. A projekt befejezését 2010-ben Dominik Duka prágai érsek kezdeményezte.

Miután a szobor sorsa szorosan összefonódik Josef Beran bíborossal, aki 1969-ben Rómában halt meg száműzetésben, ünnepélyes leleplezését a bíboros földi maradványainak Prágába való hazahozatalának előestéjére tervezték be.

Szent Adalbertnek eddig csak egy kisebb méretű szobra volt a székesegyház egyik kápolnájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!