Szentkozmadombja

2016.07.27. 17:10

Citerások táboroznak - Az éves munkát alapozzák meg öt nap alatt

Szentkozmadombja - Az éves munka előkészítését, valamint a pihenést is szolgálja a Galagonya Citeracsoport edzőtábora.

Gyuricza Ferenc

A gellénházi együttes tagjai ezen a héten töltenek el öt napot Szentkozmadombján, a göcseji település ugyanis ideális helyszín a felkészüléshez.

- A Galagonya Citeracsoport 12 esztendeje működik, s ez már a 11. nyári táborunk - magyarázta Kulcsárné Csejtei Marianna, a csoport vezetője. - Két székesfehérvári oktatóval dolgozunk, Nagy Imola és Szecsődi Rita népzenetanárok nemcsak új dalcsokrokat tanítanak, de némi elméleti oktatást is nyújtanak, s közös éneklések is vannak.

A táborban 19 zenész vesz részt, közülük 16-an tagjai az együttesnek. Bár a Galagonya Citeracsoport Gellénházához kötődik, ám a tagok hét településről - a székhelyközség mellett Zalaegerszegről, Zalaszentivánról, Csonkahegyhátról, Petrikeresztúrról, Németfaluból és Zalatárnokról - jötte össze. A három idegenlégiós a Fejér megyei Seregélyesről érkezett, őket az oktatók hozták magukkal. A korosztály pedig a 8 évestől egészen a fiatal felnőttig terjed.

A fiatalabb tagokból álló csoport a két Székesfehérvárról érkezett oktató, Nagy Imola (a kép jobb szélén) és Szecsődi Rita (hátul, fehér felsőben) útmutatásai alapján gyakorol. A kép előterében Benkő Dániel és Balatoni Zsófia látható
Fotó: Gyuricza Ferenc

- Napi négy és fél órát töltünk citerázással - sorolta tovább a csoportvezető. - Ennyi elegendő ahhoz, hogy az éves munkát megalapozzuk, otthon azonban további gyakorlásra, tanulásra lesz szükség, hogy a dalcsokrokat színpadra is vigyük. Ezt viszont már külsős oktató nélkül is tudjuk végezni.

– Nagyon sokat köszönhetünk a szülőknek és a gellénházi önkormányzatnak, mivel az ő támogatásuk nélkül ezt a pár napot nem tudnánk együtt tölteni – magyarázta tovább a csoportvezető. – Mindezt egy péntek esti gálaműsorral köszönjük meg nekik.

Kulcsárné Csejtei Marianna azt is elmondta: a fiatalabb tagokból álló csoport zalai és bakonyi dalokat, míg az idősebbek rábaközi és bukovinai csokrot tanulnak be az „edzőtáborban”. A közös éneklés során pedig felvidéki, azaz galgamenti dalokkal bővül a repertoár. Emellett természetesen szabadidős programokkal is készültek, mert ez az öt nap egyben a csapatépítésről és a közösségformálásról, továbbá a pihenésről és a szórakozásról szól. Olyan kézműves foglalkozások szerepeltek a kínálatban, amelyek szintén kötődnek a népművészethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!