Szentgyörgyvölgy

2016.07.19. 19:40

Kisállatok a falu közepén - Kecskékkel, juhokkal, nyulakkal népesítik be a közparkot

Szentgyörgyvölgy - Kisállatsimogatót hoz létre az önkormányzat a településen. A második éve zajló Start munkaprogram keretében valósítják meg a kertet, amit kecskékkel, juhokkal, nyulakkal népesítenek be.

Gyuricza Ferenc

Az ötlet egy közeli településen élő családtól származik, amelynek tagjai szívesen túráznak a környéken, s keresik a gyerekek számára is vonzó helyi látványosságokat és érdekességeket.

- Ők javasolták, hogy hozzunk létre egy olyan közparkot, ahol a ma már faluhelyen is csak elvétve látható háziállatokat bemutathatjuk a térségünkbe látogató turistáknak - magyarázta a község polgármestere, Varga Zsuzsanna. - Az ötlet tetszett, a kertet pedig az elmúlt évben elindított program révén teremtettük meg hozzá. Mivel a tavalyi esztendőt amúgy is tanulóévnek tekintettük, vagyis mindenképpen változtatni, illetve bővíteni akartunk, ezért idén a termények feldolgozására való áttérésen túl kísérletet teszünk az állatsimogató megvalósítására is.

Liszkay Balázs, a munkaprogram vezetője a hét elején elsőként megérkezett kecskékkel Fotó: Gyuricza Ferenc

Az említett munkaprogram keretében egy háromhektáros területen gazdálkodik a szentgyörgyvölgyi önkormányzat, aminek csak egy részét ültették be. A zöldségeskertet kerítéssel védik, így azon kívül bőven maradt hely az állatoknak. Hétfőn három kecskét hoztak, a negyedik kedden érkezett, s néhány napon belül a további kiszemelt állatok beszerzése is várható, ám előtte még elő kell készíteni nekik a helyet, többek közt ki kell feszíteni a villanypásztort.

- Lesznek még törpekecskék, juhok és nyulak is - tette hozzá Liszkay Balázs, a prog-ram vezetője. - Emellett vállaltunk baromfitartást, tehát néhány tyúk is átkerülhet ide. Ha sikeres lesz a program, jövőre egy borjúval bővítjük az állományt, s arra is nyitottak vagyunk, hogy fogadjunk olyan állatokat, amiket a gazdáik nem tudnak gondozni.

Varga Zsuzsanna ismertette a további terveiket is. Mint mondta, egy olyan pihenőparkot szeretnének létrehozni a településen, amely helyi látványosságként megállítaná az erre járó turistákat. Ennek érdekében pihenőpadokat is kihelyeznek a kisállatsimogatóhoz.

- A Hétrétországra, az Őr-ség egyik legfontosabb nyári rendezvényére is bejelentkeztünk már - folytatta a polgármester. - A kulturális programokon túl annak ugyanis létezik egy nyitott porták sorozata, és ma már Szentgyörgyvölgynek is van annyi különlegessége, ami miatt érdemes idehívni a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!