Mulatság

2017.10.05. 08:00

Főzőverseny és kiállítás – Így zajlottak a Szentgyörgyvölgyi Napok

Valóságos programdömping várta a hétvégén az őrségi község lakóit és a településre látogatókat. A hagyományos Szentgyörgyvölgyi Napokat szombaton és vasárnap tartották.

Gyuricza Ferenc

A Marhajó csapatból Szabó Zsanett mutatja a zsűri két tagjának, Szabó Zsoltnak (középen) és Láng Andrásnak az általuk készített pácolt csirkeszárnyat és fenyőalját Fotó: A szerző

Szombaton közösségi programok zajlottak, míg vasárnap a kulturális bemutatók és a szórakozás került a fókuszba.

– Ez a megosztás már régi, sok-sok évre visszatekintő hagyomány a településen – magyarázta Tóth Eszter Judit, a programokat koordináló többfunkciós szolgáltató központ munkatársa. – Az első napon általában főzőversenyt tartunk és kiállítással kedveskedünk a vendégeknek, mellette vetélkedőkkel, kézműves foglalkozásokkal, sportrendezvényekkel várjuk az érdeklődőket.

A Marhajó csapatból Szabó Zsanett mutatja a zsűri két tagjának, Szabó Zsoltnak (középen) és Láng Andrásnak az általuk készített pácolt csirkeszárnyat és fenyőalját Fotó: A szerző

A főzőversenyre 25 csapat nevezett, ebből 19 gulyás készítésére vállalkozott, míg hat társaság az Aranykanál-díj elnyerése érdekében különleges ételekkel készült. Ez utóbbiak közé tartozott a helyi Marhajó csapata is, amely második helyen zárta a versenyt.

– Pácolt csirkeszárnyat készítettünk fenyőalja gombával – ismertette Szmoliczáné Zsupán Bernadett. – A páclé nagyon egyszerű, csak csirkefűszersót, illetve olajat használtunk hozzá, majd a csirkehúst a gombával együtt tárcsán kisütöttük, így átadták egymásnak az ízeiket.

Az elkészített ételeket ötfős zsűri értékelte, melynek egyik tagja Szabó Zsolt mesterszakács volt. Mint mondotta, érződik, hogy a településen komoly hagyománya van a főzőprogramoknak, hiszen a résztvevők változatos ételeket készítenek, és kreatív ötletekkel dúsítják azokat.

Fotó: Gyuricza Ferenc

– Különösen tetszik, hogy sokan felhasználják az idényjellegű gombákat, továbbá azt is örömmel tapasztaltuk, hogy a csapatok nem ragadtak le a bogrács jellegű ételeknél – ismertette véleményét lapunkkal Szabó Zsolt.

A versenyt gulyás kategóriában a zalaegerszegi Szivacsok csapata nyerte, az Aranykanál-díjat a szintén zalaegerszegi Elszármazottak kapták, a süteménysütő versenyen pedig a márokföldi Bedő Katalin végzett az élen.

Közben a kiállításoknak is sok látogatója akadt, a TSZK épületében a Budapesten élő, de az őrségi településen is ingatlannal rendelkező dr. Dajka József portrégyűjteményét, továbbá helyi alkotók munkáit tekinthették meg az érdeklődők. Ez utóbbi főleg kézimunkákat, valamint intarziákat tartalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!