Szécsisziget

2016.08.25. 16:06

Kilenc bivaly él jelenleg a szécsiszigeti rezervátumban

Szécsisziget - Az állatok az alig 300 fős település turisztikai látványosságai közé tartoznak.

Korosa Titanilla

Már több mint 15 éve, hogy az akkor még romos Andrássy-Szapáry kastély felújítása kapcsán megfogalmazódott a bivalyrezervátum kialakításának ötlete Szécsiszigeten. A kastély körüli 3 hektáros, mocsaras terület – amit az ár- és belvíz is elönt szinte minden évben – alkalmas a szarvasmarhánál igénytelenebb nagytestű bivalyok tartására.

– Az első két bivaly az ötletgazda Balaton-felvidéki Nemzeti Parktól érkezett még 1999-ben, azóta folyamatos helyben a természetes szaporulat. Nem érkezett máshonnan állat, viszont ennyi idő után már frissíteni kell a vérvonalat, mert a meglévő egyedek egészséges szaporodása egyre kevésbé biztos – mondta Nagy István, a település polgármestere. – Több kis bivaly is elpusztul egyrészt emiatt, illetve az árvizek is okoznak fertőző betegségeket, amitől felnőtt állat is pusztult már el. Másrészt áttevődött a születési időszak az elmúlt években télre, és bár a bivalyok szívós állatok, volt, amelyik nem bírta a nagyobb hideget. A szakemberek szerint ez a terület maximum 15 bivaly tartására elég, de volt már 26 is. Többet eladtunk közülük, most pedig egy kicsit kevesen, kilencen vannak, pótlásra szorul az állomány.

A jelenlegi állomány kilenc egyedét mutatja Nagy István polgármester. A betegségek elkerülése miatt szükséges a vérfrissítés

A polgármester arról is beszélt, az elmúlt 16 évben az önkormányzat külső támogatás nélkül biztosította a bivalyrezervátum fenntartását, az állatok gondozását, ellátását, ami egyébként főként a falugondnok feladata.

– Az országban az egyetlen önkormányzat vagyunk, amely bivalyokat tart. Idén jutunk először támogatáshoz, ehhez nemrég beléptünk az Országos Bivalytenyésztők Egyesületébe – folytatta a polgármester. – Rajtuk keresztül négy anyatehénre kapunk támogatást, állatokként mintegy 100 ezer forintot, amiből a téli etetésüket, a karámfelújítást és a területrendezést is meg tudjuk valósítani.

Nagy István hozzátette: az egyesülethez való csatlakozás igen fontos, hiszen több, gyakorlott tenyésztővel találkozott már és szerzett hasznos tapasztalatokat.

– Emellett jövő tavasszal lehetőségünk lesz a vérvonal frissítésére is – mondta, – kapunk egy idegen bikát a párzási időszakra. Reméljük, ezáltal csökken majd az újszülött bivalyok elhullása és elkerülik őket a betegségek.

Szécsisziget a turizmusra épít, a településen ebben látják a jövőt, ehhez pedig szükség van a bivalyokra és a rezervátum további fenntartására, hiszen a kastély, a vízimalom és a római katolikus templom mellett ez is a község látványosságai közé tartozik. Nem beszélve a Szapáry-naphoz kapcsolódó főzőversenyről, melyre évente két bivalyt vágnak, hogy abból biztosítsák a csapatoknak az alapanyagot az ételek elkészítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!