Sportvilág

2015.08.02. 15:34

Vizes vb - Hosszú Katinka újabb Európa-, Cseh László újabb magyar csúccsal döntős

Hosszú Katinka délelőtti Európa-csúcsát tovább javítva a legjobb idővel jutott a 200 méter vegyes hétfői döntőjébe a kazanyi vizes világbajnokság úszóversenyeinek nyitónapján, míg Cseh László 50 méter pillangón módosította tovább a selejtezőben elért országos csúcsát.

Göbölyös Gábor/MTI

Hosszú Katinka, a szám címvédője több mint négy tizedet faragott a vasárnap délelőtti 2:07.30 perces idejéből, és 2:06.84 perccel - a legjobb teljesítménnyel - diadalmaskodott úgy, hogy gyakorlatilag már az első hossz után nem volt ellenfele, pedig az olimpiai bajnok kínai Je Si-ven is ott volt a mezőnyben.

"Nagyon örülök, persze megnézzük még a részidőket, de ez már egy jó idő" - nyilatkozta Hosszú Katinka. "Ha valaki a vb előtt azt mondja, hogy 2:06.80 a vége, akkor aláírtam volna, de mivel most még a döntő előtt vagyunk, szeretnék majd jobbat úszni."

Hozzátette, hogy elődöntős úszása jobban össze volt rakva, mint délelőtt a selejtezőben, a fordulók jobban jöttek ki, és jobban tudott koncentrálni.

"Hasonlóan jól éreztem magam, mint délelőtt, de a végét jobban megnyomtam" - mondta.

Hosszú Katinka a célban a 200 méteres vegyes úszás elődöntőjében a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 2-án. A magyar úszó újabb, 2:06.84 perces Európa-csúccsal jutott a döntőbe. MTI Fotó: Kovács Anikó

A másik elődöntőben szereplő Jakabos Zsuzsanna az előfutamban úszott idejéhez képest (2:12.38 perc) javított, végül azonban 2:11.91 perces ideje a 11. helyhez volt elég, a döntőhöz nem.

Cseh László az 50 méter pillangó elődöntőjében 26 századot javított a délelőtt felállított országos rekordján, így 23.06 másodperces idejével az összetett harmadikjaként került a hétfői fináléba.

"Azért három tizedet javítani nagyon jó dolog, de remélem, holnap sikerül 23 másodpercen belül úsznom. Úgy néz ki, pillangón gyorsabb vagyok, mint gyorson" - értékelt Cseh László. "A rajtot elkönyvelem annak, hogy én így tudok rajtolni, de nem ez a lényeg, hanem hogy az 50 métert ki milyen gyorsan ússza le."

A magyarok közül Bernek Péter szerepelt elsőként döntőben Kazanyban: a 23 éves versenyző 400 méter gyorson - amelyben a szám rövidpályás világbajnokaként állt rajthoz - nagyon "bekezdett", ugyanakkor a dobogós helyezésekbe nem tudott beleszólni. Délelőtti idejét (3:46.83) ezzel együtt megjavította, s 3:46.29 perccel az ötödik helyen végzett. A számot az olimpiai bajnok kínai Szun Jang nyerte.

"Ennél azért jobb időt terveztem, bár sokkal jobbal sem biztos, hogy előrébb kerülök" - összegzett Bernek Péter. "Viszont még szoknom kell a négyszázat nagymedencében. Ez még csak a harmadik komolyabb verseny, szükségem van némi tapasztalatra, de jövőre jobb lesz."

Bernek Péter a 400 méteres gyorsúszás döntőjében a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 2-án. A magyar úszó 3:46.29 perces eredménnyel az ötödik helyen végzett. MTI Fotó: Kovács Anikó

A nyitónap másik magyar érdekeltségű döntőjében, női 400 méter gyorson Kapás Boglárka 4:08.22 perccel nyolcadikként végzett.

Kapás Boglárka a 400 méteres gyorsúszás döntőjében a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 2-án. A magyar úszó 4:08.22 perces eredménnyel nyolcadikként végzett. MTI Fotó: Kovács Anikó

Megvan az első úszóvilágcsúcs

A kazanyi vizes vb-n már az úszóprogram első versenyszámában született világcsúcs: a női 100 méteres pillangó elődöntőjében a svéd Sarah Sjöström ért célba rekordidő, 55.74 másodperc alatt. A régi csúcs Dana Vollmer nevéhez fűződött 55.98-cal, amelyet az amerikai a 2012-es londoni olimpián állított fel.

A svéd Sarah Sjöström ünnepel a célban, miután 55.74 másodperces világcsúccsal győzött a női 100 méteres pillangóúszás középdöntőjében 2015. augusztus 2-án. MTI Fotó: Kovács Anikó

Folytatás: Cseh László bronzérmes 50 méter pillangón

Folytatás: Hosszú Katinka világcsúccsal aranyérmes 200 méter vegyesen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!