Sportvilág

2017.03.31. 16:30

Puskás Ferenc, az Aranycsapat kapitánya szombaton lenne 90 éves

Lassan tizenegy éve nincs közöttünk, de lehetetlen elfelejtenünk Puskás Ferencet, minden idők legnagyobb magyar labdarúgóját, az egyetemes futballtörténelem géniuszát, a valaha volt legeredményesebb európai válogatott góllövőt.

Ch. Gáll András

Hogyan is felejthetnénk el, amikor 90. születésnapja előestéjén kapott immár hivatalos diplomáciai képviseletet, alighanem egyetlenként szeretett sportága reprezentánsai közül!

Pénteken délután a Szent István Bazilika altemplomában megkoszorúzták a Száguldó Őrnagy sírját - aki már nem is őrnagy, hanem posztumusz dandártábornok, az utókor abszolút jogos, bár erősen megkésett elismeréseképpen -, majd utána a Városházán is megemlékeztek a legendás Öcsiről, s természetesen szűkebb pátriájában, a kispesti Bozsik-stadionban, a ma esti Honvéd-Ferencváros rangadó előtt, valamint a felcsúti Pancho Arénában, a nevét viselő Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián is felidézik az 1927. április 1-jén született feledhetetlen gólvágó emlékét. S talán az sem véletlen, hogy éppen most nevezték ki Szöllősi Györgyöt, a Nemzeti Sport és a FourFourTwo magazin főszerkesztőjét "a magyar futball és a Puskás-ügyek" rendkívüli és meghatalmazott nagykövetévé.

Faragó Lajos, Puskás egykori kispesti csapattársa is tisztelgett a legismertebb magyar sírjánál
Fotó: Teknős Miklós

Puskás Ferenc - közeli barátainak, játékostársainak, akik közül már csak nagyon kevesen élnek, a Sváb, Spanyolországban Pancho - halála után tizenegy évvel végképp megkapta azt az elismerést, amit a magyar haza oly sokáig gyalázatos módon megtagadott tőle. Akinek a nevét a kommunista diktatúra, majd az összekacsintós puha elnyomás évtizedei alatt le sem lehetett írni, akinek a két BEK-döntőben szerzett négy, illetve három góljáról a hivatalos Magyarország nem tudósított, akiről torzító és hazug tévéműsor próbálta elhitetni, hogy már magyarul sem tud, és nem emlékszik a világfutballt forradalmasító 1953-as londoni 6:3-ra. Ma már a labdarúgó akadémián kívül a lebontott és a majdan megépülő nemzeti futballstadion őrzi a nevét, s 2009 óta az adott esztendő világszerte legszebbnek megválasztott gólját elismerő Puskás-díj, a FIFA hivatalos trófeája, amelyet Cristiano Ronaldótól Zlatan Ibrahimovicig megannyi világklasszis érdemelt ki.

Puskás emlékét nem csak a ma már hálás Magyarország, hanem második hazája, ahol élete felét élte le, Spanyolország, és szeretett klubja, a Real Madrid őrzi - ugyancsak példás módon. Négy éve Puskás-heteket tartottak Madridban, a felcsúti Puskás-intézet Puskás-ereklyéi és trófeái kiállításával, a Bernabéu-stadionban konferenciát rendeztek a Száguldó Őrnagy életútjáról, örökségéről, s Valdebebasban, a futballtörténelem legeredményesebb klubjának edzőközpontjában felavatták Puskás Ferenc mellszobrát. De ha már a szobroknál tartunk: Athénban - ahol a Panathinaikoszt edzőként BEK-döntőbe vezette - és Melbourne-ben - ahol szintén eredményesen edzősködött - is áll Puskás-szobor, az Olimpiai Parkban, 16 ezer kilométerre az óhazától.

Attól az óhazától, amely méltóképpen tiszteleg nagy fia kilencvenedik születésnapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!