Sportvilág

2016.02.09. 16:58

Nagy magyar sportsikerek, amikről keveset tud

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nem olimpiai sportágak szakmai tagozata 2015 legjobb sportolóit díjazta. Először adták át a Leyrer Richárd Sportvezetői Díjat is.

Tavaly a nem olimpiai sportágak (NOS) legjobbjait még a Sportcsillagok Gálaestjén az olimpiai sportágak legsikeresebb versenyzőivel együtt díjazták, idén erre nem kerülhetett sor a Magyar Sportújságírók Szövetségének döntése miatt. Bővebben itt olvashat erről. Ez is arra utal, hogy az olimpiai és nem olimpiai sportágak között óriási a szakadék, bár ezt a rendezvényen felszólaló MOB-osok nem így látják, és a növekvő támogatások is arra utalnak, hogy erősödnek a nem olimpiai sportágak, itthon még mindig alacsony a presztízsük. Pár kivételtől eltekintve kevéssé értékeli a közvélemény az eredményeiket.

Ami talán a sikerességnél is fontosabb, hogy igazán komoly támogatások nélkül is nagyon erős a szabadidős vagy hobbi sportolói bázisuk. Ahogy azt Szabó Tünde sportállamtitkár elmondta, több mint hatvanezer tagja van a nem olimpiai sportágak egyik szövetségének.

 

Az év legjobb sportolóit most új keretek között díjazták, nem egyetlen legjobbat választottak, hanem minden NOS-tagszövetség maga jelölhetett egy-egy nemzetközileg is sikeres férfi és női versenyzőt elismerésre. A díjátadón a tagozat elnöke, Mészáros János azért elmondta, szeretné, ha hamarosan újra együtt ünnepelnének az olimpiai és nem olimpiai sportágak.

 

A tagozat tavaly meghalt korábbi elnökének emlékére alapított Leyrer Richárd-díjat Nyíri Iván, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke, a világszövetség alelnöke kapta. Nyíri vezetésével a hazai szövetség több világversenyt rendezett Magyarországon az elmúlt években, az egri vízihoki vb-n például több mint ezer induló volt, és a versenyzők nagy sikereket értek el, elég csak megemlíteni Senánszky Petrát, aki tavaly három világbajnoki címet szerzett és világcsúcsokat úszott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!