Sportvilág

2015.07.21. 09:03

Magyar Nagydíj visszatekintő: 2011 - Türelemjáték

Az igen szoros 2010-es év után egy elképesztő Vettel dominancia jellemezte az idény futamait.

Paksi Konstantin

Fotó: Paksi Konstantin

A Red Bull magasan a mezőny fölött állt. Sajnos Webber már nem tudta felvenni 2010-hez hasonlóan a versenyt Vettellel, s noha második volt a bajnokságban, de tetemes, 77 pontos hátrányban volt a német bajnokhoz képest. Vettel csupán egy futamon nem állt dobogón, pont a hazája futamán, és a Hungaroring előtti 10 futamból hatot megnyert. Az edzéseken is komoly Red Bull főlény volt a jellemző, hiszen az addigi futamokon csak Red Bull pilóta állt az első rajtkockában.

Már az előző futam, a Német Nagydíj edzésén is sikerült Hamiltonnak megszorongatnia a Red Bullokat, és akkor azt győzelemre is váltotta. Hasonlóan izgalmas, és szoros csatát hozott a Magyar Nagydíj edzése is, de a sor végül nem szakadt meg, és csekély különbséggel, de Vettel ismét legyőzte Hamiltont. A rajt előtt eső áztatta a hungaroringi aszfaltcsíkot, így köztes gumikon várta a mezőny a rajtot. Lewis nem csak az edzések tekintetében igyekezett lemásolni a Német Nagydíjat, habár ott a rajtnál már az élre állt. A Magyar Nagydíjon Vettel még jól kapta el a rajtot, de Hamilton folyamatos nyomására az 5. körben hibázott, és a brit elment mellette, majd körről-körre növelni tudta az előnyét.

A felszáradó pályára való száraz gumikért Webber ment ki először, majd az élen állók is követték a példáját. Button a kerékcserék után megelőzte Vettelt, és Hamilton után eredt. A következő két kiállás nem hozott érdemi változást az élmezőnyben, Hamilton és Button között maradt a kb. 7 másodperces különbség.

A 47. körben ismét eleredt az eső, és Hamilton a sikánnál hibázott, amivel elveszítette a vezető helyét, ráadásul a nagy igyekezetében, hogy visszakerüljön az aszfaltcsíkra, és Button után eredhessen, pontosan Paul di Resta elé tért vissza a pályára, és kikényszerítette a Force India pilótáját a fűre. A versenybírák egy áthajtásos büntetést osztottak ki Lewisnak. Közben Hamilton utolérte Buttont, és egy komoly csata bontakozott ki közöttük az egyre erősebb esőben, oda-vissza előzgették egymást, mindketten többször is hibáztak, végül a küzdelmüknek Hamilton boxkiállása vetett véget, a csapat azonban hibásan köztes gumit tett fel az autójára, amit két körrel később vissza kellett cserélnie száraz pályára való gumikra. Ezzel, illetve a büntetéssel Hamilton Massa és Webber mögé esett vissza a hatodik helyre. Massát mindketten hamar letudták, kettejük csatája a negyedik helyért pár körrel később dőlt el Hamilton javára.

Az élen Button és Vettel egy kényelmes előny birtokában Alonso előtt haladtak a cél felé. Türelmük kifizetődött, amikor a rövid záporra nem rohantak fejvesztve a boxba, hanem a slick gumikon átvészelték az átmeneti esős periódust.

 

Paksi Konstantin korábbi könyvei a következő címekre kattintva tekinthetők és vásárolhatók meg: 
A Forma 1 60 éve
Damon Hill
Az alábbi képen Konstantin hamarosan megjelenő, a Forma-1 világbajnokait bemutató könyvének borítóját láthatjátok:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!