Sportvilág

2015.08.03. 17:56

Így úszott világcsúcsot Hosszú Katinka - videó

A világcsúcs többet jelent, mint egy olimpiai győzelem Hosszú Katinka számára, aki címét megvédve, rekordidővel nyert aranyérmet 200 méter vegyesen a kazanyi vizes világbajnokság úszóversenyeinek hétfői napján.

Göbölyös Gábor/MTI

A magyar versenyző - aki a vasárnapi előfutamát (2:07.30 perc), majd elődöntőjét (2:06.84) is Európa-csúccsal nyerte - 2:06.12 perces idővel győzött, ezzel megdöntötte az amerikai Ariana Kukors 2009-ben Rómában felállított 2:06.15 perces rekordját.

"Számomra a világcsúcs többet jelent, mint egy olimpiai arany. Az, hogy a leggyorsabb vagyok egy versenyszámban, hogy soha senki sem úszott még gyorsabban, az hihetetlen, még most sem fogtam fel" - nyilatkozta a döntő után Hosszú Katinka az MTI-nek. Rövidpályán már úszott világcsúcsot, de ötvenes medencében még nem, ezért jelent különösen sokat számára ez az időeredmény - mondta. "Ráadásul egy olyan cápadresszes csúcsot sikerült megdöntenem, amire 2009-ben azt mondták, valószínűleg soha vagy csak évtizedek után fogják megjavítani. Most végre beleélhetem magam abba, amikor valaki elmondhatja magáról: egy varázslatos álma teljesült."

Előzetesen próbált nem gondolni a rekordra, igaz, azt tudta, hogy nyerni fog - tette hozzá. Délután kizárólag a versenyre koncentrált, a döntőből viszont szinte semmire nem emlékszik.

"Talán csak az utolsó huszonöt méterre, ami azt jelenti, hogy nagyon jó verseny volt, ki tudtam mindent zárni, kiadtam magamból mindent" - folytatta. "Az utolsó huszonöt méter már nagyon fájt, akkor kezdtem magamhoz térni, hogy húha, itt gondok lesznek, de reméltem, hogy senki nincs a közelemben. Akkor már csak próbáltam odaérni a falhoz, amilyen gyorsan csak tudtam" - mondta Hosszú, aki a kazanyi folytatással kapcsolatban csak annyit jegyzett meg, hogy jó formában van...

Hosszú a döntőben jól kezdett, bár pillangón brit riválisa tartani tudta vele a lépést, háton azonban növelte előnyét, és ekkor már három tizeddel a világcsúcsidőn belül úszott. Mellen még tudott erősíteni, így gyorson már csak az órával versenyzett.

Hosszú ezzel önmaga negyedik, a magyar úszósport 24. világbajnoki aranyérmét szerezte.

Hosszú Katinka világcsúccsal aranyérmes 200 méter vegyesen

Cseh László bronzérmes 50 méter pillangón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!