Sportvilág

2014.07.09. 13:10

Foci vb 2014: Gellei Imre: Valószínűleg törékeny volt ez a brazil csapat

Egy megroggyant ökölvívóhoz hasonlította a brazil labdarúgó-válogatottat Gellei Imre, az MLSZ szakmai bizottságának elnöke, a ZTE FC szakmai tanácsadója, volt szövetégi kapitány.

Kerkai Attila

A kedd éjszakai Németország–Brazília világbajnoki elődöntő a 7-1-es eredményével történelmi magasságokba emelkedett. A Keszthelyen élő Gellei Imre az egyik legtapasztaltabb magyar labdarúgó szakember, aki sok más élvonalbeli klub mellett a ZTE FC együttesét is irányította, 2001 és 2003 között pedig a magyar labdarúgó-válogatott kapitánya volt. Őt kérdeztük a keddi találkozóról.

– Telkiből, az U19-es válogatott felkészülési mérkőzése után rohantam én is, hogy lássam a világbajnoki elődöntőt – mondta el érdeklődésünkre. – Én magam ezen a találkozón inkább a braziloknak szorítottam, a feleségem a németeknek. Néztük a tévét és 3-0-nál csak úgy, átnézett felém kérdőn, hogy mi ez... Mert csak egy csapat volt a pályán, méghozzá a németeké, a brazilok az első bekapott gól után megsemmisültek. Egy ökölvívó-mérkőzéshez tudnám hasonlítani ezt a szituációt, amikor az egyik fél megkapja az első megrendítő erejű ütést, és onnantól már bódult állapotban van. A németek kispályás megoldások után lőtték a góljaikat. Szerintem a brazilok talán csak ma kijózanodtak ki ebből a bódult állapotból és fogták fel, hogy mi is történt velük.

Gellei Imre: már a németek az első számú favoritok. Fotó: archív

Neymar és Thiago Silva kiesése után az is elhangzott: a brazil válogatott miattuk is harcol majd és még veszélyesebbé válhat – na meg ott van még a hazai pálya... Gellei Imrét edzőként úgy ismerjük, hogy remek pedagógiai érzékkel bír, s azt kérdeztük tőle: mi lehetett ennek a bukásnak a lélektana?

– Valamennyire a két ember hiánya biztosan közrejátszott a vereségben, de nem lehet csak erre fogni ezt a kudarcot, hiszen egy sor remek játékos van még a házigazda keretében – mondta. – Valószínűleg törékeny volt ez a csapat és a sokkhatásba ez is közrejátszott és az a nyomás is, amely a brazilokra nehezedett. Azt gondolom, hogy a két kiesett játékosuk hiányára többet összepontosítottak a találkozót megelőző napokban, mint kellett volna. Azt viszont ne gondoljuk, hogy a brazilok elfelejtettek volna futballozni, ám ez a mérkőzés egyszerűen letaglózta őket.

A lélektani szempontok amúgy is fontosak, Gellei Imre pedig már átélt valami hasonlót. Mint említette, ő is kint volt 1986-ban Mexikóban, ahol a szovjetek sokkolták a magyar válogatottat az emlékezetes 0-6-os találkozón. Mint említette, a bizonyítási kényszer ott is érezhető volt, s ahogy fogalmazott: egy idő után a mieink sem tudták kontrollálni önmagukat, ahogy most a brazil játékosok sem. Ám ne feledkezzünk meg a német együttesről sem. Innentől kezdve megállíthatatlan lesz a Löw-csapat? – tettük fel a kérdést

– A németek eddig is a világbajnokság egyik favoritjai voltak, most meg pláne. Persze ilyen különbség később szinte biztos, hogy nem alakul ki a csapatok között. Ezek után viszont a német együttes előlépett első számú esélyessé, legyen bárki is az ellenfele a döntőben – vélte Gellei Imre a folytatásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!