Sportvilág

2014.06.26. 13:44

Foci vb 2014 - Fentős Pál szerint történelmi lesz ez a vb

Fentős Pál, a Femat-Csesztreg megyei I-es futballcsapatának edzője szerint történelmi lesz az idei vb abból a szempontból, hogy az amerikai földrészen először nyer majd európai válogatott.

Varga Andor

És egyébként úgy véli: erre a német csapatnak van leginkább esélye.

Fentős Pált Garrincha, Didi, Vava és Pelé kápráztatta el. Fotó: archív/Pezzetta Umberto

– A koromnál fogva engem olyan brazil zsenik kápráztattak el, mint Garrincha, Didi, Vava, Pelé, Rivellino és társaik, és hozzájuk viszonyítva azt kell mondanom: a házigazdák mostani csapata egy klasszissal legalább gyengébb – fogalmazott Fentős Pál. – Egy fecske nem csinál nyarat: ez igaz Neymar esetében, illetve bizonyos fokig még az argentinok és Messi vonatkozásában is. Ha ezt a két játékost kivesszük (vagy kiveszik az ellenfél védői...), csapataik mindjárt nem emelkednek ki a mezőnyből.

Fentős Pál sommás véleményt fogalmaz meg a játékvezetés kapcsán is. Mint mondja: játékosoktól, edzőktől, egyéb közreműködőktől elvárják a magas szintű felkészültséget, a bírók egy jó része azonban nem üti meg a vb-n kívánatos színvonalat.

– Nem mondom, hogy könnyű dolgok van, Dél-Amerikában még nagyobb lehet a nézőtérről érkező nyomás, mint amit mi ismerünk – vélekedett. – És egyébként üzletet is érzek annak hátterében, ha a hazai, illetve „környékbeli" csapatok javára tévednek. Nem mondom, hogy szándékos csalásról van szó, de egy bíró agyában is nyilván ott motoszkál, hogy mindenkinek az az érdeke, hogy a brazilok a döntőig menjenek. És így mindjárt könnyebb egy szituációt 11-esnek látni.

És a zalai tréner ide vágó „érdekességnek" tartja, hogy a bíró meg sem nézte az uruguayi Suárez által megharapott olasz Chiellini vállát.

– Akkor ki kellett volna állítani a csatárt, és a dél-amerikai csapat további esélyei nagyot zuhantak volna – mutatott rá a szakember, aki úgy látja: a vb csapatai általában magas színvonalú játékra képesek, a döntés pedig mindenütt a klasszisok kezében (illetve lábában...) van.

– A németektől azért várok sokat, mert jó náluk az öregek-fiatalok arány; és megvannak a régi erényeiket csillogtató, de a „pengét" adni tudó játékosaik is – fűzte tovább a gondolatot, hozzátéve: a franciák és a hollandok játékából is kijöhet még bármi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!