Sportvilág

2016.02.02. 13:57

Dujsebajevet kirúgták, új kézikapitány jön

Még sohasem fordult elő, hogy az olimpián sem a férfi, sem a női kézilabda-válogatott nem jutott ki. Mióta ez kiderült, a hazai szövetség először állt a nyilvánosság elé.

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) egyhangúlag megvonta a bizalmat a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányától, Talant Dujsebajevtől. A szerződése eredetileg 2017 januárig tartott volna, de a sikertelenség miatt nem jöhetett szóba a folytatás.

A hivatalos indoklás Kocsis Máté elnök olvasatában így szól: a jövőben csak itt élő szakember vezetheti a csapatot.

Mocsai Lajos tiszteletbeli elnök sokkal élesebb fogalmazott: kísérleti csapattal megengedhetetlen ilyen szintű versenyre menni.

 

A kirgiz származású szakember nyolc döntő megnyerését látta maga előtt az Európa-bajnokság előtt, de legalább az olimpiai selejtező elérését tartotta reális célnak.

Ehelyett az indokolatlanul megfiatalított - kilenc új játékos vitt magával -, kulcsjátékosokat váratlanul nélkülöző válogatottja az első meccset (Montenegró) megnyerte, utána két szoros (orosz és spanyol), három megalázó (dán, német, svéd) vereséget szenvedett. A németek elleni kudarc után azt mondta, odateszi a szerződését az elnök asztalára. Aztán azt is mondta, hogy szívesen vállalná a folytatást.

A válogatott nulla ponttal zárta a középdöntőt. Így természetesen esélye sem volt arra, hogy az olimpiai selejtezőn megméresse magát.

Marosi László a szakág vezetője azt érzékeltette, hogy ugyan az elnökség hagyta jóvá az utazó csapatot, az elnökségnek nem dolga beleszólni sem az összetételbe, sem a választott taktikába. Ezért sem élt a vétójogával. Amikor az Eb-n beszélgettek, akkor is azt mondta a kapitány, hogy hisz a csapatában, és ez a legerősebb válogatott.

Dujsebajevet jó szakembernek tartja, nem kellemes elválni tőle. Emlékeztetett arra is, hogy a jelenlegi elnökség megörökölte a kapitányt, de ezt nem lenne tisztességes negatív dolognak beállítani.

A szövetség tiszteletbeli elnöke, Mocsai Lajos már hétfőn utalt arra, hogy a szakembert választás elé kell állítani. Ha maradni akar, akkor fel kell hagyjon a kielcei megbízatásával.

A nőknél eközben megvannak az új kapitányok Németh András decemberi lemondása után. Némethnek sem sikerült eljutni az olimpiai selejtezőig, pedig a szakemberek szerint az egy ígéretes jövő előtt álló csapat.

Kocsis bejelentette: a Ferencváros edzője, Elek Gyula és a győriek szakvezetője, Ambros Martín együttesen kapta a megbízatást. Ők ketten az összefogás ékes példái, és a jelkép, hogy a két csapat nem utálja egymást.

Hozzájuk csatlakozik még tanácsadóként Siti Bea, aki Karl-Erik Böhn mellett már volt segítő 2012-ben, amikor az utolsó érmét ünnepelhette a sportág. Az Eb-n bronzérmes lett a csapat.

Pálinger Katalin, a női szakágvezető azt részletezte, hogy hálás az összefogásért, és kézenfekvő döntés született.

Ambros Martín üzenete: "Nagy megtiszteltetés. Magyarország a második otthonom, az itteni kézilabda nehéz időket él, de kész vagyok az összefogásban részt venni, és feljebb juttatni. Izgatottan várom a közös munkát, ami egy fényes jövő kezdete lehet."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!