Sportvilág

2015.06.18. 12:35

Forma-1 - Lauda helyett a pénz

Zalaegerszeg - Ausztriában, a Spielberg mellett található Red Bull Ringen futják a hétvégén a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság idei nyolcadik versenyét, a 28. Osztrák Nagydíjat.

Varga Andor

Meglepő, de abban az országban, amely többek közt Niki Laudát és Gerhard Bergert is adta ennek a sportágnak, kettővel kevesebb GP-t rendeztek eddig, mint nálunk. Ráadásul Ausztria első nagydíját még 1964-ben futották, míg a mi hazánk csak 1986-ban csatlakozott a száguldó cirkuszhoz, ám a sógorék rendezéseiben három kisebb-bagyobb szünet is beékelődött.

Az első rögtön az osztrákok nyitó nagydíja után. Ez volt a szomszéd ország egyetlen versenye, amit Zeltwegben, az itteni katonai repülőtéren rendeztek meg. Az F1-re egyáltalán nem jellemző módon a pálya szinte teljesen sík volt, tele hosszú egyenesekkel, amiket csupán öt kanyar tört meg. Talán ez volt az oka, hogy a mezőny soha többet nem tért vissza ide ezt az egyetlen futamot pedig Lorenzo Bandini (Ferrari) nyerte, pályafutása egyetlen hasonló sikerét aratva.

Alain Prost (balról) és Niki Lauda az osztrákok örömmel emlékeznek mindkettejükre. Előbbi háromszor nyerte a nagydíjukat (1983, 85, 86), a közeeső évben viszont Lauda diadalmaskodott. És abban az emlékezetes szezonban fél pont előnnyel végzett az élen a vb-összetettben éppen a gallok Professzora előtt. Fotó: collections.hugoboss.com

Aztán 1970-től következett az F1 osztrák aranykora : 17 versenyt futottak az országban zsinórban, már a jelenlegi helyszínen, de még nem a mostani pályán. Az Österreichring futamai közül a legtöbbet (3) a francia Alain Prost (Renault majd McLaren) nyerte. A mai mezőnyből csak Rosbergnek van osztrák sikere, tavalyról. Ennek legfőbb oka: Spielberg mellett 1988 és '96 között, majd 2004-13-ban sem volt viadal.

Az újbóli visszatérés pedig nem az F1 már említett helyi hagyományainak, sokkal inkább az osztrák Red Bull tőkéjének köszönhető. A sportág közelmúltját uraló cég varázsolt ismét vonzó helyszínt az 1997 és 2003 között A1-Ring néven ismert (az Österreichringből átalakított) pályából. Ahol tavaly nézőcsúcsot regisztráltak, idén azonban a hírek szerint itt is foghíjasak lesznek a lelátók.

Úgy tűnik, a Magyar Nagydíjnak nem attól kell tartania, hogy az osztrák verseny elveszi előle a nézőket. A sportágat övező negatív hangulat a legnagyobb probléma jelen pillanatban.

F1 a Duna TV-n. Szombat: időmérő (13.45). Vasárnap: futam (13.30).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!