Sportvilág

2014.09.15. 15:32

Indulhat a csúcsfutball is - A címvédő Real Madrid újra esélyesként rajtol a sorozatban

Sokak számára idehaza is új szakasza kezdődik a labdarúgó szezonnak, hiszen Magyarországon a Bajnokok Ligája sorozat mindig kiemelt figyelmet kap.

Kerkai Attila

Kedden és szerdán a 2014-2015. évi Bajnokok Ligája is megkezdődik. Az idén megalapításának 60. évfordulóját ünneplő európai szövetség (UEFA) legutóbbi kiadványában éppen arról számol be, mennyit ért legutóbb a legjobb 32 között lenni. Merthogy a Bajnokok Ligája sorozat nem csak az UEFA-nak jövedelmező vállalkozás, de a csapatoknak is. Talán nem meglepő, hogy tavaly a 2013-2014. évi győztes, vagyis a Real Madrid kereste a legtöbb pénzt, egészen pontosan 57 millió eurót, mögötte azonban nem a másik finalista, az Atlético Madrid áll a képzeletbeli második helyen a megkeresett 50 millió eurójával, hanem a negyeddöntőig jutott Paris Saint-Germain (54 millió). Maga a csoportkörbe jutás 8,6 millió eurót ért minden egyes csapatnak, ami 2,7 milliárd forintnak felel meg, s nem kell ecsetelni, mit jelent ez az úgynevezett kiscsapatoknak. Nem árt tudni, hogy az ebben a kategóriába sorolt fehérorosz BATE Boriszov például már harmadik BL-csoportkörére készül. Ugyanígy a ciprusi APOEL Nicosia is, amely a 2011-12-es BL-szezonban ráadásul emlékezeteset alkotott: a negyeddöntőig menetelt. A szlovén NK Maribor másodszor jutott a csoportkörbe, a bolgár Ludogorec Razgrad viszont most mutatkozik be. Abszolút újonc lesz a BL-csoportkörben egy olyan klub, amely viszont elmondhatja magáról: 1979-ben BEK-döntőt is játszott. A 17-szeres svéd bajnok FF Malmőről van szó.

Essék szó a nagyokról is, bár ők mindig a középpontban vannak. A címvédő Real Madrid most is esélyesként indul, ahogy a Barcelona, a Bayern München, a Juventus, az Atlético Madrid vagy éppen a Paris Saint-Germain is ebben a körben említhető, ahonnan viszont kizárni senkit sem lehet az európai csúcsfutball szereplői közül.

A legnagyobb hiányzója a most rajtoló sorozatnak egyértelműen a Manchester United, amely eddig 19 alkalommal szerepelt az elitkörben, és amely a BL-történetében a legtöbb mérkőzést (138) játszotta a sorozatban. Ha az örökranglistát nézzük, akkor az olasz Milan és az Internazionale is olyan klub, melyeknek most is itt volna a helyük.

A keddi program. A-csoport: Juventus–Malmö 20.45, Olympiakosz–Atlético Madrid 20.45. B-csoport: Liverpool–Ludogorec 20.45, Real Madrid–Basel 20.45. C-csoport: Benfica–Zenit 20.45, Monaco–Bayer Leverkusen 20.45. D-csoport: Borussia Dortmund–Arsenal 20.45, Galatasaray–Anderlecht 20.45.

Ezek is érdekelhetik