Sportvilág

2013.04.13. 09:36

Távol a motorsporttól

Nincs öt éve, amikor úgy nézett ki, motoros nemzetté válik a magyar.

Varga Andor

Talmácsi Gábor a spanyol Aspar-csapat színeiben a világbajnoki cím felé haladt éppen a Moto GP-sorozat 125 köbcentis kategóriájában, tőlünk néhány kilométerre, a somogyi Sávoly mellett pedig letették a hazai versenypálya, a Balatonring alapkövét azzal, hogy a következő évadban már magyar nagydíjon is láthatjuk majd a világ leggyorsabb kétkerekűit. Innen küzdöttük le magunkat arra a szintre, hogy Talma kudarcos évek után jódarabig nem is versenyzett, és már az is eredmény, hogy ezen a hétvégén a szupersport-világbajnokság Aragóniai Nagydíján, az első futamon átélt bukása után visszatér.

Talmácsi Gábor. Forrás: Europress Fotóügynökség

A sportág, illetve benne is főleg az említett Moto GP-sorozat betegsége amúgy nem magyar jelenség, globális válság sodrában evickélünk. A sorozat nem is olyan rég világszerte nagy érdeklődésnek örvendett, volt idő, hogy a különféle botrányai miatt épp fényét vesztett Forma-1-gyel is egy lapon emlegették. De míg a Bernie Ecclestone uralta autós menedzsment a földgolyó-szintű gazdasági visszaesés közepette is újra csúcsra járatta a maga termékét, addig a motorosoknál ez nagyon nem sikerült. A gyártók fogynak, a mezőny szűkül, az érdeklődés csökken, és a sztárok sem azok már, mint régen. A sportág emblematikus figurája, a kilencszeres világbajnok Valentino Rossi a Ducattinál elherdált két értelmetlen szezon után ismét Yamahára ül, de ki tudja, képes lesz-e még úgy versenyezni, mint „azelőtt".

Az pedig csak mellékszál, hogy a Moto GP mélyrepülése mifelénk annak a csatornának a kábeltévé-kínálatból való kikerülésében csúcsosodott ki, amely közvetíti a versenyeket. Ilyen körülmények között persze végképp nehéz lesz esetleg motoros nemzetté válni, vagy csak fenntartani is az átlag sportfogyasztó érdeklődését a száguldás e válfaja iránt. Bár a már 31 éves Talmácsi Gábortól, abban a másik sorozatban talán várhatunk valamit: az első szabadedzésen 8. hellyel tért vissza, majd az első hivatalos időmérőn 12. helyen zárt. Verseny vasárnap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!