Sportvilág

2010.11.27. 18:20

Polgár Sakknap - Vaksakk, bizalomsakk, szimultán

Sakkóra, könyvbemutató, vaksakk és bizalomsakk is szerepelt a szombaton rendezett IV. Aquaprofit-Polgár Sakknap programjában, amely 100 táblás szimultánnal zárult.

MTI

A kétszeres olimpiai bajnok Polgár nővérek, Zsuzsa, Zsófia és Judit délelőtt kötetlen beszélgetés keretében válaszoltak az érdeklődők kérdéseire. Judit felelevenítette a múlt héten Mexikóvárosban az ukrán Vaszilij Ivancsuk és a volt világbajnok bolgár Veszelin Topalov ellen elért győzelmét, az Ivancsukkal szemben 115 lépésben megnyert partit élete legnagyobb mérkőzésének nevezte. Az Egyesült Államokban élő Zsuzsa Milánóból, Zsófia pedig Izraelből érkezett Budapestre.
   

A folytatásban Zsuzsa és Judit váltott egy partit oly módon, hogy külön teremben foglaltak helyet, és kommentálták egymás lépéseit. A találkozót Zsuzsa nyerte. Eközben Zsófia sakkórát tartott kezdőknek, valamint bemutatta Judit most megjelent, Sakkjátszótér című könyvét, amelyet ő illusztrált.
   

Ezt követően Judit vaksakkban, azaz bekötött szemmel - akárcsak a korábbi Polgár-napokon - legyőzte az ezúttal Fisher Iván vezette VIP-csapatot.
   
Az úgynevezett bizalomsakkban, ahol minden bábu egyszínű volt, Judit visszavágott Zsuzsának.
   
A szimultánban végül 106 ellenfél vett részt, mert aki gyorsan kiesett, annak a helyére még be lehetett állni. A veretlen maradt Judit 30 győzelmet aratott és öt döntetlent ért el, Zsuzsa 24-szer nyert, 8 alkalommal remizett és kétszer kikapott, míg Zsófia 22 sikeres parti mellett nyolcszor döntetlennel zárt, hétszer pedig vesztett. 
   

Az eddigi Polgár Sakknapok történetében a mostani volt az egyik legsikeresebb, összesen csaknem félezer ember jelent meg a programokon.


   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!