Sportvilág

2008.06.05. 06:08

Bronzéremig jutott a magyar vállogatott

Mi, magyarok kétszer vehettünk részt eddig az Európa-bajnokságokon: 1964-ben, és 1972-ben. Ennek előtte, 1927 és 1960 között az Európa-Kupán (dr. Gerö-kupán) játszottunk, ahol az olaszokkal, a svájciakkal, az osztrákokkal és a csehszlovákkal mértük össze erőnket. 1953-ban lettünk elsők, 1960-ban másodikak, míg két bronzérem jutott a mieinknek 1932-ben és 1935-ben.

zaol.hu

1958. szeptember 28-án Magyarország játszotta az első EB (akkor még: Európai Nemzetek kupája) selejtezőmérkőzését. A moszkvai Lenin (ma: Luzsnyiki) –stadionban 100.000 néző látta, hogy már az első játékrészben 3–0-ra vezetnek a szovjetek, ám nem maradt el a magyar becsületgól, ami Göröcs János nevéhez fűződik. A budapesti visszavágón 1–0-ra kaptunk ki – mint az kiderült, a későbbi győztestől. 

1964: a magyar Európa-bajnoki szereplés legnagyobb sikere, mellyel akkoriban egyáltalán nem volt boldog a hazai közvélemény. Azóta negyvennégy év telt el – és nem biztos, hogy telesírnánk párnánkat egy EB-bronz miatt… A selejtezők során a Wales elleni továbbjutás nem okozott gondot (3–1 és 1–1), ám az NDK ellen már megizzadtunk (2–1 és 3–3). Párizsban 3–1-re, Budapesten 2–1-re vertük a franciákat, így lehettünk ott a négyes döntőn. 1964. június 17-én csak hosszabbítás után kaptunk ki a házigazda (szintén későbbi győztes) spanyoloktól a Nou Campban, minek után Tichy Lajosnak még a válogatottságot is le kellett mondania. A bronzmeccsen a csalódott mieink a sikerre éhes dánokkal csaptak össze, és Bene góljával sokáig vezettünk is, de három perccel a vége előtt egyenlíttek az északiak. A hosszabbításban Novák Dezső kétszer is beköszönt, így 3–1-re megnyertük a találkozót. A ferencvárosi hátvéd nevéhez fűződik az EB-döntők első 11-esből lőtt gólja – érdekesség, hogy a második is magyaré, hiszen Kű Lajos rúgta azt.

Négy évvel később csoportelsőként léptünk túl a dánokon, hollandokon, kelet-németeken, majd a döntőre való kijutásért vívott páros meccsen 2–0-s előnyt szereztünk a szovjetekkel szemben, ám ők 3–0-ra vertek minket Moszkvában. 

Az 1972-es EB selejtezői ismét nem jelentettek gondot (Bulgária, Franciaország és Norvégia ellen 4 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség volt a mérleg). A „negyeddöntőben” 1–1 itthon a románokkal, majd 2–2 idegenben – ez egy belgrádi harmadik meccsre szóló buszos utat jelentett, ahol 2–1-re legyűrtük a keleti szomszédot. Az elődöntőben 1.659 néző (!) előtt kaptunk 1–0-ra a szovjetektől, míg a harmadik helyért 2–1-re a belgáktól – erre a meccsre is csak 6.184-en voltak kíváncsiak. Mérföldkő ez az esztendő, hiszen ekkor voltunk ott utoljára EB-n…
1976-ban Wales előzött meg bennünket a csoportban – ez akkoriban a kiesést jelentette. Négy évre rá ismét csak másodikak lettünk: kikaptunk Helsinkiben és Szalonikiben, így hiába vertük meg a szovjeteket, és a finneket itthon, a görögök ellen csak ikszeltünk hazai pályán. 

Az 1984-es selejtezőn csoportnegyedikek lettünk, csak Luxemburgot előztük meg. Görögországban úgy játszottunk 2–2-t, hogy a meccset 651-en látták… A 88-as EB selejtezőin mi hajoltunk meg először a későbbi EB-győztes hollandok előtt, hiszen az első csoportmeccsen Van Basten góljával a narancsmezesek elvitték a két pontot Budapestről. Ebből a sorozatból a lengyelek 5–3-as meccs élhet sokak emlékezetében, és talán az, hogy akkor még a meccsek felét meg tudtuk nyerni. 


Az 1992-es EB-re készülve már csak Ciprust tudtuk megverni, a ’96-oson pedig kétszer is sikerült a „bravúr”: 2–0-ról felhozni az ellenfelet. 1995. április 26-án arattuk a mindezidáig legutolsó győzelmünket a világ élvonalába tartozó együttes ellen tétmérkőzésen: Halmai Gábor góljával 1–0-ra legyőztük a svédeket.

 
A 2000-es EB selejtezőin a Bicskei-vezette, barátságos meccseken remekül játszó csapat az első körben kiábrándult, hiszen 3–1-re kikaptunk a portugáloktól, majd a vaduzi 0–0-nál úgy gondoltuk, hogy nem lehet lejjebb a magyar futball történetében. Pedig van: 2006. októberében Máltán kaptunk ki 2–1-re, így még Moldávia is megelőzött bennünket, azaz a hatodik helyen végeztünk a csoportban.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!