Jegyzet

2022.12.24. 06:30

Adatok

Pajor-Gyulai László

Tudják, ki volt a katari világbajnokság legjobb játékosa? Nem kell elkapkodni a választ, nem tanácsos azonnal rávágni, hogy Lionel Messi, mert nem, ez nagy tévedés, ő csak a harmadik, Kylian Mbappé is megelőzte. A jó megoldás a brazil Neymar. És a legjobb kapus? Nem fogják elhinni: Munir Mohamedi, Marokkó cserekapusa, aki a belgák ellen azért került be a csapatba, mert az eredetileg oda jelölt Jaszin Bunu a himnuszok alatt rosszul lett, a többi meccsen csak a kispadot koptatta. A legjobb csapat pedig a franciáké volt, és – lehet megkapaszkodni – Németország az ötödik, Marokkó viszont csak a tizenkettedik helyen végzett.

Ha valaki mindezt nem érti, bátran forduljon az InStat adatelemző céghez, annak a munkatársai jutottak erre az idióta eredményre.

Minden mérkőzésen összetett számítás alapján értékelték a futballisták produkcióit, és ezeket összeadva alakították az egyéni és a válogatottakra érvényes sorrendet. Alapos és derék munka, kár, hogy annyi értelme van, mint zabot hegyezni vagy luftballont hámozni. Az adatelemzés számtalan okból roppant hasznos a futballszakma számára, de van egy terület, amelyen teljesen haszontalan, mi több, félrevezető is.

Jó példa volt erre 2011 márciusában a hollandok ellen itthon 4–0-ra elveszített mérkőzés, amelyen Robin van Persie és társai ízekre szedték a magyar válogatottat. A meccs után kiderült, hogy Elek Ákos több mint tizenhárom kilométert futott, ami kiemelkedő teljesítmény, és ezért gratuláltam neki. Kissé morcosan fogadta, mondván, mindössze négyszer ért labdába, és azért szaladt ennyit, mert folyamatosan üldözte a labdát, azaz ez inkább megalázó, mint dicséretre méltó. De eszembe jut 2009 is, amikor a Debrecen úgy jutott be a Bajnokok Ligája csoportkörébe, hogy a Puskás Ferenc Stadionban 2–0-ra legyőzte a Levszki Szófiát. Egy szerencsétlen bolgár újságíró magából kikelve átkozta a sorsot a statisztikát mutogatva, hogy a Levszki jobb volt a jó passzok, a kaput eltaláló lövések számában és egyáltalán, szinte minden mutatóban, neki kellett volna továbbjutnia.

Nem akarta megérteni a futball lényegét. Mint ahogyan én sem értem pontosan, hogyan és mit számol az InStat, amikor ilyen felesleges sorrendeket alakít ki. Egyszer kihozták, hogy Lionel Messinél csak a kapusok futottak kevesebbet, ami felháborító is lehetne, ám az argentin mellesleg rúgott három gólt. És itt csak egy mutató számít: melyik csapat mennyi gólt szerzett. Ugyanis amelyik többet, az nyert. Minden más csak üres okoskodás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!