Jegyzet

2022.06.22. 06:30

Papírforma

Fábik Tibor

Eddig azt hittük, hogy az országúti kerékpáros körversenyeken úgy lehet szakaszt nyerni, hogy az illető behúzza a sprintbefutót, szökés után „hazaér”, vagy a végén egyszerűen csak bedarálja az addig még vele együtt tekerőket. A múlt héten azonban a Szlovén körversenyen kiderült, hogy szakaszt bizony kő-papír-olló játékkal is lehet nyerni.

A történet Rejtő Jenő után kiált, hiszen tőle, A tizennégy karátos autó örökbecsűből tudjuk, hogy Gorcsev Iván, a Rangoon teherjáró matróza még huszonegy éves sem volt, amikor elnyerte a fizikai Nobel-díjat. Igaz, hogy ezt a makaó nevű kártyajátékon nyerte el Noah Bertinus professzortól, akinek a kitüntetést Stockholmban néhány nappal korábban a svéd király nyújtotta át, ám az ilyen mellékes körülményen csak a kákán is csomót keresők akadnak fenn.

Ami a Szlovén körversenyt illeti, történt, hogy az ominózus szakasz végén az UAE Team Emirates két bringása, a hazai pályán levő Tadej Pogacar, a legutóbbi két Tour de France győztese, valamint egyik segítője, a lengyel Rafael Majka együtt közeledett a célhoz, a többiek sehol. És ekkor a szlovén klasszis felvetette, döntsék el kő-papír-ollóval az első hely sorsát.

Majka a papírral a kő ellenében vitte a szakaszt (bejött a „papírforma”), az összetettben Pogacar maradt az élen, mindenki jól járt, a két cimbora pacsizott, ölelkezett.

Pogacar pedig gyaníthatóan jó néhány újabb rajongót szerzett magának.

A népszerű játék nem először került be a sporthírekbe. Tavaly szeptemberben az orosz labdarúgó-bajnokság élvonalában a Krilja Szovetov Szamara–FK Rosztov összecsapás előtt a csapatkapitányok négy menetben így döntötték el, hogy ki választhat térfelet. A hazaiak három ollóval nyertek a papír ellen, majd a meccsen is győztek 4–2-re – itt csak ennyi volt a szikár hír. Angliában viszont négy éve David McNamara játékvezetőt „megkövezték”, huszonegy napos eltiltást kapott, amiért ő is így döntötte el, hogy a Manchester City–Reading női mérkőzésen melyik csapat kezdjen. A sípmester bevallotta, hogy az öltözőben felejtette a pénzfeldobáshoz használt érmét, s mivel a meccset élőben közvetítette a televízió, nem maradt idő visszaszaladni érte az öltözőbe. „Védhetetlen, amit tett, hiszen nem készült fel a mérkőzésre. Az érme nem volt nála, ez elfogadhatatlan hiba” – dörögték az illetékesek. A paragrafusokat nézve igazuk volt.

Pogacart és Majkát nem büntethetik, és azért jó, hogy napjaink kőkemény, gyakran rideg sportvilágában olykor ilyen mosolyra fakasztó jelenetet is láthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!